Prilično gadno jutro

Prilično gadno jutro - Brookmyre, Christopher | Bedriftsportalen.org PDF, TXT, FB2. ePUB. MOBI. Knjiga je napisana 2021. Potražite knjige na bedriftsportalen.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Brookmyre, Christopher
DIMENZIJA
10,15 MB
NAZIV DATOTEKE
Prilično gadno jutro.pdf
ISBN
2720896090256

OPIS

Kriminalistički romani, pogotovo takozvani tvrdokuhani, oduvijek su bili socijalno angažirani, što ujedno znači da su na određeni način angažirani i politički. Nered koji se uvijek iznova događa – primjerice – u javnom zdravstvu tema je koja kao da se sama nudi. Samo je pitanje kada će je se neki spretni pisac ponovno dohvatiti i od nje ispisati napeti roman. U kriminalističkom romanu Prilično gadno jutro škotski pisac Christopher Brookmyre piše baš o najatraktivnijim fenomenima zdravstva, o uroti, pohlepi, nemaru i nemoralu, korupciji, i to korporacijskoj korupciji. Iako se radnja ne zbiva u Hrvatskoj nego u Velikoj Britaniji, točnije Škotskoj (Edinburgh), ovaj Brookmyreov opis zdravstvenog torijevskog užasa s početka devedesetih hrvatski čitatelj lako dešifrira kroz figure hrvatske privatizacije. I još k tome, onodobne otočke bolnice zapanjujuće sliče današnjim hrvatskim, što nije nimalo nevažno! Nije, dakle, iznenađenje što je Brookmyreov roman Prilično gadno jutro istovremeno subverzivan i zabavan. Eufemistički rečeno, autor ne pronalazi niti jedne lijepe riječi za zdravstvo i liječnike, no njegovi likovi kao da su doskočili iz svijeta Elmorea Leonarda ili Quentina Tarantina, što znači da je ovaj roman čitko, duhovito i pritom začuđujuće ambiciozno štivo. No, Prilično gadno jutro ipak je prije svega kriminalistički roman s finim zapletom, izmasakriranim leševima, bakicama koje se spretno obračunavaju s profesionalnim ubojicama i – naravno – istražiteljem pomalo jamesbondovskih manira. Nakladnička kuća V.B.Z. hrvatskim čitateljima predstavlja po prvi puta Christhopera Brookmyrea (1968.) njegovim prvim romanom Prilično gadno jutro, nagrađenim prestižnom otočkom književnom nagradom British First Blood Award.

Na grafu se jako lijepo vidi da je samo u 2020 naštampano dolara kao u razdoblju 1980 - 2007, a toj lovi treba vremena da se spusti do Malog Mate, bar godinu - dvije. (i.) zbornik konference veneti v etnogenezi srednjeevropskega prebivalstva (2001) proceedings of the conference the veneti within the ethnogenesis of the central-european population 23,00 € 15,00 € - Dobro jutro, dragi prijatelji! - Požuri, zakasnit ćemo!Popio sam mlijeko i uzeo torbicu u koju mi je mama spremila bananu i čokoladu. - Smijem li i ja s tobom u vrtić? - mijaukne maca.

9. 2020 07:03 Šentilj - slovensko severno okno v svet.

POVEZANE KNJIGE