Spila Nakovana – Ilirsko svetište na Pelješcu

Spila Nakovana – Ilirsko svetište na Pelješcu - Forenbaher, Stašo | Bedriftsportalen.org Zadovoljstvo nam je predstaviti knjigu , koju je napisao . Preuzmite knjigu . u PDF, TXT, FB2 ili bilo kojem drugom mogućem formatu na bedriftsportalen.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Forenbaher, Stašo
DIMENZIJA
11,28 MB
NAZIV DATOTEKE
Spila Nakovana – Ilirsko svetište na Pelješcu.pdf
ISBN
1232273191778

OPIS

Knjiga govori o otkriću i istraživanju ilirskog svetišta iz vremena helenizma, te donosi prve interpretacije tog nesvakidašnjeg arheološkog nalazišta. Svetište u Spili kod Nakovane otkriveno je slučajno, prilikom rutinskih arheoloških istraživanja, u ljetu 1999. godine. Zbog sigurnosti tog rijetkog i iznimno dobro očuvanog nalazišta, otkriće je držano u tajnosti sve do iduće jeseni. U međuvremenu su provedena opsežna arheološka istraživanja koja su dala neobično vrijedne i efektne rezultate. Osim nekoliko vrlo kratkih prethodnih izvještaja u stručnoj literaturi, ova je knjiga prvi cjeloviti prikaz tijeka i rezultata istraživanja, i to u obliku pristupačnom širokom čitateljstvu. Knjiga je namijenjena svima onima koje zanima drevna prošlost Jadrana. Ilirsko svetište u Spili čini njenu okosnicu, no priču o svetištu proširena je na niz općenitih tema vezanih uz vrijeme kada je svetište bilo u funkciji, kao i uz prirodu i svakodnevicu samih arheoloških istraživanja. Tako cilj knjige nije samo predstaviti javnosti jedno zanimljivo arheološko otkriće, već i iskoristiti tu priliku da se na pristupačan način dočara što je zapravo arheologija i približi davno vrijeme kojem je svetište pripadalo.

god istražili Spilu, netaknuto svetište staro preko dvije tisuće godina. Naziv. Naziv sela Nakovane (nominativ Nakovana) starog je i nepoznatog porijekla.Prvi se put spominje 1335.

Kr.) u kojoj se nalazi ilirsko svetište iz helenističkog razdoblja. Najstariji dokazi postojanja stanovnika na Nakovani datiraju oko 6000 godina p.n.e, iz perioda neolitika. Tragovi misterioznih rituala koji su se događali prije dvije tisuće godina skriva pećina Nakovana, ilirsko svetište, na samo nekoliko minuta udaljenosti od Lovišta. Popis autorskih knjiga naših znanstvenika i izabrana poglavlja u knjigama Autorske knjige Orlić, Olga.

POVEZANE KNJIGE