Gospodar Petersburga

Gospodar Petersburga - Coetzee, J.M. | Bedriftsportalen.org Pročitajte knjigu izravno u pregledniku. Preuzmite knjigu u PDF, TXT, FB2 formatu na svoj pametni telefon. I još mnogo togabedriftsportalen.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Coetzee, J.M.
DIMENZIJA
12,70 MB
NAZIV DATOTEKE
Gospodar Petersburga.pdf
ISBN
7038633109081

OPIS

U jesen 1869. godine Fjodor Mihajlovič Dostojevski, odnedavna sa boravištem u Njemačkoj, dolazi u Petersburg zbog nenadane smrti svojeg posinka Pavela. Lud od boli, trpeći epileptične napadaje, i erotički opsjednut posinkovom gazdaricom, Dostojevski usprkos svemu namjerava otkriti zagonetku Pavelovog života. Je li dječak počinio samoubojstvo, ili je žrtva umorstva? Je li volio ili prezirao poočima? Je li bio sljedbenik revolucionara Nečajeva, koji čak i u tom trenutku, negdje u Petersburgu, slijedi svoj san o apokaliptičnom nasilju? Slijedeći posinkov duh i umiješavši se u istu demonsku zavjeru koja mu je otela dječaka, Dostojevski se pokazuje kao lik nemjerljivih proturječja: lakovjeran i proračunat, sućutan i okrutan, pobožan i neizrecivo izopačen. Samo Coetzeeova beskrajna mašta, kao i živost njegove proze, mogu pošteno opisati tog bolesnog genija i doba u kojem je živio.

13. Ljubav, bol i ostala prokletstva : četiri pripovijetke / Doris Dörrie ; s njemačkoga prevela Vitarnja Janković 2001.

M. Coetzee u romanu Gospodar Petersburga (1994.) opisuje Fjodora Mihajloviča Dostojevskog kao lik nemjerljivih proturječja: lakovjernog i proračunatog, sućutnog i okrutnog, pobožnog i neizrecivo izopačenog.

POVEZANE KNJIGE