Mliječni zubi

Mliječni zubi - Bastašić,Lana | Bedriftsportalen.org Pročitajte knjigu izravno u pregledniku. Preuzmite knjigu u PDF, TXT, FB2 formatu na svoj pametni telefon. I još mnogo togabedriftsportalen.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Bastašić,Lana
DIMENZIJA
5,27 MB
NAZIV DATOTEKE
Mliječni zubi.pdf
ISBN
3156493570403

OPIS

Mliječni zubi Dječak kojeg bole očevi zagrljaji, djevojčica koja muči akvarijske ribice, štreberica kojoj ne ide tjelesni, dječaci koji čekaju da im umre bogata baba-tetka i tinejdžerica kojoj otac ne dozvoljava da odraste samo su neki iz impresivne galerije likova koje je stvorila Lana Bastašić, moćan glas nove generacije, u zbirci priča Mliječni zubi. Svaka pojedina priča bez obzira na to započinje li nevino ili direktno uvijek nas odvodi u strah dostojan onoga koji proizvodi klaun Stephena Kinga. Svi su nam junaci bliski – to su naši susjedi, rođaci, i svatko od njih krije nemalu, duboko sakrivenu tajnu koja otkucava da bi prije ili poslije eksplodirala. Svijet odrastanja natopljen je udarcima kaišem, sramom zbog proljeva, zabranama i prisilama. Djeca i tinejdžeri u Mliječnim zubima suočavaju se s tamnim i jezovitim, jer samo tako mogu odrasti, često i prerano. Ona moraju otvoriti prozor da bi istjerala boga iz svoje sobe i krenula dalje. “Centralna tema ove majstorski napisane, stilski besprijekorne i krajnje dirljive zbirke jest djetinjstvo. Možda bi zbog toga netko očekivao nježniju ili čak sentimentalnu knjigu, ali priče u ovoj zbirci su brutalne, onoliko koliko je brutalno odrastanje u duboko trulom društvu koje stoji nasuprot nevinosti osjetljivog i pronicljivog djeteta. Kao što je i očekivano, Lana Bastašić ponovo dokazuje da je jedna od vodećih prozaista u regiji.” – Rumena Bužarovska

U petom mjesecu starosti vidljivo je izbijanje prvog pretkutnjaka u donjoj čeljusti, a sa 6 mjeseci pojavljuju se očnjaci. Dječak kojeg bole očevi zagrljaji, djevojčica koja muči akvarijske ribice, štreberica kojoj ne ide tjelesni, dječaci koji čekaju da im umre bogata baba-tetka i tinejdžerica kojoj otac ne dozvoljava da odraste samo su neki iz impresivne galerije likova koje je stvorila Lana Bastašić, moćan glas nove generacije, u zbirci priča Mliječni zubi. mješovite denticije (kada su prisutni i stalni i mliječni zubi u ustima) i traje od 6. do 12.

i 7. mjeseca ili više, i taj interval nicanja prvog zuba se može protegnuti i do prve godine djetetovog života.Računa se da sa dvije i pol do tri godine dijete ima sve mliječne zube i tu završava faza nicanja mliječnih zubi.Do treće godine su u ustima prisutni svi mliječni zubi i sveukupno ih je 20 - 8 sjekutića, 4 očnjaka i 8 molara. Mliječni zubi, kako ih i sam naziv opisuje, bijeli su i malo razmaknutiji, dok su trajni zubi žući i izraženijih morfoloških obilježja.

POVEZANE KNJIGE