Eichmann u Jeruzalemu

Eichmann u Jeruzalemu - Arendt, Hannah | Bedriftsportalen.org PDF, TXT, FB2. ePUB. MOBI. Knjiga je napisana 2021. Potražite knjige na bedriftsportalen.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Arendt, Hannah
DIMENZIJA
5,50 MB
NAZIV DATOTEKE
Eichmann u Jeruzalemu.pdf
ISBN
6514866792101

OPIS

Eichmann u Jeruzalemu Za političku i društvenu znanost važno je da je bit totalitarnih poredaka, možda i narav svake birokracije, da ljude u administrativnom aparatu pretvara u izvršitelje i puke kotačiće te da ih time dehumanizira. Moglo bi se naširoko i plodonosno raspravljati o vladavini Nikoga, jer politički oblik poznat kao birokracija to uistinu jest. No, mora nam biti jasno da se u izvršenju pravde ti čimbenici mogu smatrati samo izvanjskim okolnostima − onako kako se u slučaju krađe uzima u obzir ekonomsko stanje lopova, ali se krađa time ne opravdava, a još manje ostavlja nekažnjenom. Hannah Arendt (1906–1975), pokazat će se, bila je možda ključni javni intelektualac dvadesetog stoljeća. Po dolasku nacista na vlast 1933. napustila je Njemačku, da bi se u emigraciji u SAD-u kao sveučilišna profesorica bavila proučavanjem totalitarizma, antisemitizma, imperijalizma i drugim političko–filozofskim problemima društva. Izvještaj o banalnosti zla (Eichmann u Jeruzalemu) novinski je izvještaj sa suđenja Adolfu Eichmannu, napisan za mjesečnik The New Yorker: prodoran je to, provokativan i kompleksan portret mentalnog sklopa jednog zločinca, koji mu ne oduzima ništa od njegove ljudske prirode. Adolf Eichmann u njezinu je prikazu Apsolutni Birokrat, čovjek koji nije imao ništa osobno protiv Židova, ali je, frustriran i ambiciozan, htio savršeno odraditi povjeren mu posao, naime slanje milijuna u smrt. Eichmann je čovjek koji je sposoban izražavati se jedino u klišejima, čovjek koji nikad nije donosio odluke, a nečistu savjest imao bi samo da nije revno i pomnjivo izvršavao zapovijed o Konačnom rješenju.

filozofiju, teologiju i grčki jezik prisustvujući predavanjima filozofske elite tog doba poput Martina Heideggera, Edmunda Husserla ili Karla Jaspersa, objaviće knjigu "Eichmann u Jeruzalemu: izvještaj o banalnosti zla", koja će poslužiti kao polazna osnova za istoimenu predstavu ... Vrijeme čitanja: 4 minute Predstava koja je premijerno izvedena u Zagrebačkom kazalištu mladih 22. ožujka, "Eichmann u Jeruzalemu", teško se može pravilno okarakterizirati jednostavnim epitetom poput sjajna ili izvanredna.Riječ je o zaista posebnom dramskom ostvarenju koje četiri sata ne dopušta lutanje misli te ni jedan trenutak ne ostavlja bez žestokog naboja emocije. Izvještaj o banalnosti zla (Eichmann u Jeruzalemu) novinski je izvještaj sa suđenja Adolfu Eichmannu, napisan za mjesečnik The New Yorker: prodoran je to, provokativan i kompleksan portret mentalnog sklopa jednog zločinca, koji mu ne oduzima ništa od njegove ljudske prirode.

i od tada ne prestajemo razmišljati o tome koliko je sjajna. Prožeta intimom, osjećajima koji zadiru duboko u ljudsku bit i narav zla, „Eichmann u Jeruzalemu" točno je ono što je zagrebačkoj kazališnoj sceni trebalo.

POVEZANE KNJIGE