Eichmann u Jeruzalemu

Eichmann u Jeruzalemu - Arendt, Hannah | Bedriftsportalen.org Pročitajte knjigu izravno u pregledniku. Preuzmite knjigu u PDF, TXT, FB2 formatu na svoj pametni telefon. I još mnogo togabedriftsportalen.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Arendt, Hannah
DIMENZIJA
11,39 MB
NAZIV DATOTEKE
Eichmann u Jeruzalemu.pdf
ISBN
5255102434213

OPIS

Eichmann u Jeruzalemu Za političku i društvenu znanost važno je da je bit totalitarnih poredaka, možda i narav svake birokracije, da ljude u administrativnom aparatu pretvara u izvršitelje i puke kotačiće te da ih time dehumanizira. Moglo bi se naširoko i plodonosno raspravljati o vladavini Nikoga, jer politički oblik poznat kao birokracija to uistinu jest. No, mora nam biti jasno da se u izvršenju pravde ti čimbenici mogu smatrati samo izvanjskim okolnostima − onako kako se u slučaju krađe uzima u obzir ekonomsko stanje lopova, ali se krađa time ne opravdava, a još manje ostavlja nekažnjenom. Hannah Arendt (1906–1975), pokazat će se, bila je možda ključni javni intelektualac dvadesetog stoljeća. Po dolasku nacista na vlast 1933. napustila je Njemačku, da bi se u emigraciji u SAD-u kao sveučilišna profesorica bavila proučavanjem totalitarizma, antisemitizma, imperijalizma i drugim političko–filozofskim problemima društva. Izvještaj o banalnosti zla (Eichmann u Jeruzalemu) novinski je izvještaj sa suđenja Adolfu Eichmannu, napisan za mjesečnik The New Yorker: prodoran je to, provokativan i kompleksan portret mentalnog sklopa jednog zločinca, koji mu ne oduzima ništa od njegove ljudske prirode. Adolf Eichmann u njezinu je prikazu Apsolutni Birokrat, čovjek koji nije imao ništa osobno protiv Židova, ali je, frustriran i ambiciozan, htio savršeno odraditi povjeren mu posao, naime slanje milijuna u smrt. Eichmann je čovjek koji je sposoban izražavati se jedino u klišejima, čovjek koji nikad nije donosio odluke, a nečistu savjest imao bi samo da nije revno i pomnjivo izvršavao zapovijed o Konačnom rješenju.

Prema izboru Tportala na hrvatskoj kazališnoj sceni ZKM je u 2019. imao najbolju predstavu 'Eichmann u Jeruzalemu'. Eichmann u Jeruzalemu 179,00 kn .

godine u procesu na Okružnom sudu u ... Ujedno je ovo i prvo ZKM-ovo gostovanje u godini pandemije, u kojoj su se posvuda zatvarale međunarodne granice i privremeno zaustavljao rad kazališta, pa je večerašnja izvedba hvaljene i značajne predstave "Eichmann u Jeruzalemu", u režiji Jerneja Lorencija, na 65. Sterijinom pozorju veliko zadovoljstvo za ZKM i organizatora. Eichmann u Jeruzalemu, predstava Jerneja Lorencija, po mnogima ocijenjena kao jedan od najvažnijih kulturnih događaja u zemlji u 2019., na programu je Zagrebačkog kazališta mladih u veljači 15.

POVEZANE KNJIGE