O slobodi

O slobodi - Stuart Mill, John | Bedriftsportalen.org Pročitajte knjigu izravno u pregledniku. Preuzmite knjigu u PDF, TXT, FB2 formatu na svoj pametni telefon. I još mnogo togabedriftsportalen.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Stuart Mill, John
DIMENZIJA
12,17 MB
NAZIV DATOTEKE
O slobodi.pdf
ISBN
7650208472994

OPIS

O slobodiMillova rasprava o slobodi najvažniji je dio njegove elaboracije i obrane moderne demokracije kao spoja individualne slobode i narodne vladavine. U njoj Mill uvjerljivo dokazuje da je individualna sloboda osnovni uvjet napretka u modernom društvu. Bez slobode nema mogućnosti otkrivanja novih istina, novih ideja i spoznaja, a to je uvjet svekolikog napretka. Bez slobode nema prostora za razvoj talenta, originalnosti i sposobnosti koje obogaćuju zajednicu. Ali bez slobode nema ni racionalnog prihvaćanja mišljenja društvene elite, niti ona može obnašati svoju ulogu odgajanja građana. – prof. dr. Slaven Ravlić, Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu

"sloboda volje"… već građanska, društvena sloboda: priroda i granice vlasti koju društvo može legitimno imati nad pojedincem. Moć vladara nekoć se smatrala neophodnom, ali i veoma opasnom, oružjem koje bi oni mogli koristiti protiv vanjskih neprijatelja, ali i protiv ... Citati o slobodi su od velike važnosti, posebno za ljude koji traže vlastitu neovisnost.

U slobodi kao samoproizvedenom pojmu čisti um ima svoj realitet. Autor nadalje razmatra... John Stuart Mill O SLOBODI.

POVEZANE KNJIGE