Panonski diptih

Panonski diptih - Kekanović, Drago | Bedriftsportalen.org PDF, TXT, FB2. ePUB. MOBI. Knjiga je napisana 2021. Potražite knjige na bedriftsportalen.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Kekanović, Drago
DIMENZIJA
12,19 MB
NAZIV DATOTEKE
Panonski diptih.pdf
ISBN
4454941699810

OPIS

Panonski diptih Panonski diptih predstavlja središnje djelo proznog opusa Drage Kekanovića. Prvo izdanje knjige zamele su predratne i ratne godine i ona danas izlazi kao iznova otkrivena literarno snažna poveznica prošlosti i neposredne budućnosti. Priča je to o dvije i pol generacije slavonskih buntovnika, onih iz 1941., 1948. i 1968. godine, priča o selima zapadne Slavonije, njihovom životu i nestajanju. O autoru…Kekanović, Drago, hrvatski književnik (Bratuljevci kraj Požege, 16. VIII. 1947). Studij jugoslavistike i komparativne književnosti završio na Filozofskome fakultetu u Zagrebu 1971. Uređivao je Studentski list, Polet i Prolog te bio urednik izdavačke djelatnosti u Prosvjeti. Od 1985. zaposlen je kao dramaturg u Dramskome programu Hrvatske televizije. Prva mu je knjiga zbirka pjesama Svjetlost šuma (1965). U proznoj knjizi Mehanika noći, spisi (1971) predstavio se kao pripovjedač zaokupljen zavičajnom tematikom. U njegovoj su prozi česte montaže i smjene pripovjedačkih gledišta. Romani Potomak sjena (1978), Ivanjska noć (1985) i Riblja staza (1997) čine slavonsku trilogiju, u kojoj su likovi predstavljeni kao žrtve i zarobljenici ponavljajuće povijesti. Slične su tematike i dvije pripovijesti objelodanjene u knjizi Panonski diptih (1989). U romanu Američki sladoled (1997) tematizirao je povijest zagrebačkih Srba unutar dvjesto godina. Kratkoj prozi vratio se knjigom Na nebu i druge priče (2002). U romanu Veprovo srce (2012) tematizira raspad Jugoslavije i sudbinu slavonskih Srba. Autor je i nekoliko dramskih tekstova, radijskih i televizijskih drama i serija, dramatizacija, a piše i feljtone, kazališne, filmske i književne kritike.

Saša Vereš, Hrvatski Pariz Antologija zapisa o Parizu Znanje, Zagreb 1989. Antun Pavešković - Veselko Tenžera, Makar se i posvađali Književni feljtoni Herausgeber Josip Pavičić Sveučilišna naklada Liber, Zagreb 1988. Tražili ste> Suzili ste > nakladnički niz: Biblioteka Literae Odabrani zapisi (0) Odaberi sve.

Prvo izdanje knjige zamele su predratne i ratne godine i ona danas izlazi kao iznova otkrivena literarno snažna poveznica prošlosti i neposredne budućnosti. Panonski diptih by Drago Kekanović, unknown edition, Buy Panonski diptih (Biblioteka Literae) by Kekanovic, Drago (ISBN: 9788639301125) from Amazon's Book Store. Everyday low prices and free delivery on eligible orders. Panonski diptih Tekstualna građa, tiskana .

POVEZANE KNJIGE