Feministički izazov socijalističkoj državi u Jugoslaviji

Feministički izazov socijalističkoj državi u Jugoslaviji - Lorand, Zsofia | Bedriftsportalen.org Pročitajte knjigu izravno u pregledniku. Preuzmite knjigu u PDF, TXT, FB2 formatu na svoj pametni telefon. I još mnogo togabedriftsportalen.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Lorand, Zsofia
DIMENZIJA
3,92 MB
NAZIV DATOTEKE
Feministički izazov socijalističkoj državi u Jugoslaviji.pdf
ISBN
1846095359780

OPIS

Kada se govori o 70-im i 80-im godinama 20. stoljeća na području SFRJ, svima pada na pamet novi val s jedne strane ili redovi za kavu i kriza s druge strane, no to je vrijeme otvaranja, vrijeme koje najavljuje promjene, doba kada se sanja demokracija. U tom je vremenu jedna grupa žena odigrala vrlo važnu ulogu ne samo u osvješćivanju prava žena već posredno i u svim drugim promjenama. Ta grupa žena, koju su činile iznimne osobe u Zagrebu, Ljubljani i Beogradu, uvela je pitanje feminizma u javni diskurs te bacila rukavicu u lice ne samo muškim kolegama već i Komunističkoj partiji u cjelini. Te su žene pisale eseje i knjige, postavljale dramske predstave, organizirale skupove, osnivale SOS-telefone te se bavile pravnim i političkim pitanjima. Bile su naše prve aktivistice i utrle su put mnogim kasnijim NGO-organizacijama. Priču i povijest tih dvadeset uzbudljivih godina u svojoj je studiji spisala mađarska znanstvenica Zsófia Lóránd. Feministički izazov socijalističkoj državi u Jugoslaviji povijest je i feminističkoga pokreta i niz osobnih povijesti; to je onaj segment povijesti koji često ostaje neosvijetljen u velikim političkim povijestima. ali bez njega je zapravo nemoguće dobiti cjelovitu sliku događaja prije raspada Jugoslavije i ratova koji će uslijediti. Ova knjiga veličanstvena je posveta svim hrabrim ženama koje se ne boje izreći svoje mišljenje i svoje stavove, povijest koja pokazuje kako borba za pravednije i ravnopravnije društvo nikada ne prestaje.

Detaljnije. Knjige Draga Ijeawele - Chimamanda Ngozi Adichie ... Esej crnogorske znanstvenice i pjesnikinje o kontekstu, postignućima i ograničenjima jugoslavenskog feminističkog pokreta, povodom knjige Zsófie Lóránd "Feministički izazov socijalističkoj državi u Jugoslaviji" U izdanju Frakture objavljen je hrvatski prijevod knjige Feministički izazov socijalističkoj državi u Jugoslaviji (The Feminist Challenge to the Socialist State in Yugoslavia, Palgrave Macmillan, 2018.) mađarske povjesničarke Zsófije Lóránd, koja je nedavno gostovala na festivalu Feminizam je za sve u Zagrebu.

U tome razdoblju skupina intelektualki - nove jugoslavenske feministkinje "promišljale su obećanje partizanskog pokreta i emancipacijske politike jugoslavenskog socijalizma, kritizirale državu zbog toga što je iznevjerila svoje obećanje" te stvorile feministički oblik neslaganja i ... FEMINISTIČKI IZAZOV SOCIJALISTIČKOJ DRŽAVI U JUGOSLAVIJI. Cijena: 169,00 kn Internet cijena: 160,55 kn Uštedjeli ste: 8,45 kn Godina izdanja: 2020.

POVEZANE KNJIGE