Feministički izazov socijalističkoj državi u Jugoslaviji

Feministički izazov socijalističkoj državi u Jugoslaviji - Lorand, Zsofia | Bedriftsportalen.org Zadovoljstvo nam je predstaviti knjigu , koju je napisao . Preuzmite knjigu . u PDF, TXT, FB2 ili bilo kojem drugom mogućem formatu na bedriftsportalen.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Lorand, Zsofia
DIMENZIJA
7,42 MB
NAZIV DATOTEKE
Feministički izazov socijalističkoj državi u Jugoslaviji.pdf
ISBN
8817183425401

OPIS

Kada se govori o 70-im i 80-im godinama 20. stoljeća na području SFRJ, svima pada na pamet novi val s jedne strane ili redovi za kavu i kriza s druge strane, no to je vrijeme otvaranja, vrijeme koje najavljuje promjene, doba kada se sanja demokracija. U tom je vremenu jedna grupa žena odigrala vrlo važnu ulogu ne samo u osvješćivanju prava žena već posredno i u svim drugim promjenama. Ta grupa žena, koju su činile iznimne osobe u Zagrebu, Ljubljani i Beogradu, uvela je pitanje feminizma u javni diskurs te bacila rukavicu u lice ne samo muškim kolegama već i Komunističkoj partiji u cjelini. Te su žene pisale eseje i knjige, postavljale dramske predstave, organizirale skupove, osnivale SOS-telefone te se bavile pravnim i političkim pitanjima. Bile su naše prve aktivistice i utrle su put mnogim kasnijim NGO-organizacijama. Priču i povijest tih dvadeset uzbudljivih godina u svojoj je studiji spisala mađarska znanstvenica Zsófia Lóránd. Feministički izazov socijalističkoj državi u Jugoslaviji povijest je i feminističkoga pokreta i niz osobnih povijesti; to je onaj segment povijesti koji često ostaje neosvijetljen u velikim političkim povijestima. ali bez njega je zapravo nemoguće dobiti cjelovitu sliku događaja prije raspada Jugoslavije i ratova koji će uslijediti. Ova knjiga veličanstvena je posveta svim hrabrim ženama koje se ne boje izreći svoje mišljenje i svoje stavove, povijest koja pokazuje kako borba za pravednije i ravnopravnije društvo nikada ne prestaje.

ali bez njega je zapravo nemoguće dobiti cjelovitu sliku događaja prije raspada Jugoslavije i ratova koji će uslijediti. Ova knjiga veličanstvena je posveta svim hrabrim ženama koje se ne boje izreći svoje mišljenje i svoje stavove, povijest koja pokazuje kako borba ... Feministički izazov socijalističkoj državi u Jugoslaviji povijest je i feminističkoga pokreta i niz osobnih povijesti; to je onaj segment povijesti koji često ostaje neosvijetljen u velikim političkim povijestima.

Moj račun: Tako bi neko ko čita Feministički izazov socijalističkoj državi u Jugoslaviji bez predznanja o društveno-ekonomskim prilikama koje su uslovile dati rasplet mogao pomisliti da je sam pokušaj da se, kako kaže Lóránd, država „uvuče u dijalog mjesto da je se odbacuje" zapravo negiranje da je tu riječ o autoritarnom režimu ... Feminizam u doba koronavirusa - nije baš neka aktualna tema, no ako uzmemo u ruke knjigu koju je još 2018. napisala mađarska znanstvenica Zsofia Lorand, a koja je ove godine kod nas objavljena pod naslovom »Feministički izazov socijalističkoj državi u Jugoslaviji«, u izdanju Frakture (s engleskog preveo Srđan Dvornik), podsjetit ćemo se da je feminizam uvijek i svuda bacanje ... Ona je, naime, stručnjakinja - nedavno je kod britanskog izdavača Palgrave objavila knjigu pod naslovom "Feministički izazov socijalističkoj državi u Jugoslaviji", a uskoro će je kod nas objaviti Fraktura, u sklopu male biblioteke domaćih autorica na temu feminizma. U "Jutarnjem listu" objavljen je razgovor Slavenke Drakulić s povjesničarkom Zsófiom Lóránd, autoricom knjige "The Feminist Challenge to the Socialist State in Yugoslavia" ("Feministički izazov socijalističkoj državi u Jugoslaviji"), koja bi uskoro trebala biti objavljena i u prijevodu na hrvatski jezik. Slijedi Razotkrivanje s mađarskom znanstvenicom Zsófijom Lóránd, autoricom knjige 'Feministički izazov socijalističkoj državi u Jugoslaviji', o prvim aktivisticama 70-ih i 80-ih u Zagrebu, Ljubljani i Beogradu, koje su utrle put mnogim kasnijim ovdašnjim NGO-organizacijama. Knjiga „Feministički izazov socijalističkoj državi u Jugoslaviji" se usredsređuje na napetost između ženske emancipacije koju je obećavao državni socijalizam... Zsófia Lóránd je intelektualna historičarka feminizma na području državnog socijalizma u Istočnoj Europi nakon Drugog svjetskog rata.

POVEZANE KNJIGE