Zlo

Zlo - Orn Norodahl, Erikur | Bedriftsportalen.org Pročitajte knjigu izravno u pregledniku. Preuzmite knjigu u PDF, TXT, FB2 formatu na svoj pametni telefon. I još mnogo togabedriftsportalen.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Orn Norodahl, Erikur
DIMENZIJA
9,53 MB
NAZIV DATOTEKE
Zlo.pdf
ISBN
8089559188072

OPIS

U studenom Reykjaviku, na stajalištu taksija, susreću se Agnes i Ómar. Agnes Lukauskaitė druga je generacija židovskih imigranata iz Litve i, obuzeta holokaustom, piše diplomski rad o populizmu i ekstremnoj desnici. Njezin dečko Ómar Arnarson, lingvist nezaposlen od islandske financijske krize, pretpostavlja da ga je Agnes zavoljela – no ne zna da Agnes možda nešto osjeća i za Arnóra, obrazovanog neonacista, desničarskog aktivista i doktoranda povijesti. Priča je zapravo krenula u ljeto 1941. kad je pola stanovnika malenoga litvanskog grada Jurbarkasa poklano u obližnjoj šumi. Dvojica Agnesinih pradjedova sudjelovali su masakru: jedan je upucao drugoga, a tri generacije poslije Agnes stradanje Židova pretvara u svoju životnu opsesiju. Višestruko nagrađeni roman Zlo progovara o holokaustu i ljubavi, o Islandu i Litvi, o rasizmu i populizmu ekstremne desnice, ali i o nasljeđu Drugoga svjetskog rata – čije nas suvremene utvare ne prestaju progoniti ni dan-danas.

Na primjer, rupe su stvarne ali one postoje samo u nečemu drugom. Usputno zlo samo je u svojoj formi (naizgled) usputno. U stvarnosti, ono je alat za postizanje straha u društvu u kojem nitko nije siguran, niti zaštićen, osim nasilnika.

Motociklisti nisu željeli pred kameru, no poručuju da u šumama prijeti smrtna opasnost, a nitko ne kažnjava odgovorne. Sve je smišljeno napravila. Stanove i kuću je prepisala na sebe i djecu, ali lako je dokazati da je sve to kupljeno od Šabanovih para, piše u porukama koje je Robert navodno slao izvoru Izvanbračni sin pokojnog glazbenika Šabana Šaulića, Robert Šaulić, ne odustaje od namjere da dobije ... zlȍ [b] (I)[/b] sr DEFINICIJA 1.

POVEZANE KNJIGE