More protiv kopna

More protiv kopna - Vidušić, Emil | Bedriftsportalen.org Pročitajte knjigu izravno u pregledniku. Preuzmite knjigu u PDF, TXT, FB2 formatu na svoj pametni telefon. I još mnogo togabedriftsportalen.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Vidušić, Emil
DIMENZIJA
5,7 MB
NAZIV DATOTEKE
More protiv kopna.pdf
ISBN
8227221171427

OPIS

Zašto More protiv kopna? Zato što za objavljivanje ove knjige postoje dva razloga. Prvi je subjektivni, a drugi je objektivni razlog. Počesto još uzimajući u ruke i prelistavajući Teorije strategije I , objavljene u pet svezaka u Parizu između 1929. i 1935., i More protiv kopna , iz 1939., meni rado čitane dvije knjige francuskog admirala Raoula Victora Patricea Castexa, nekoć proslavljenog teoretičara moderne škole pomorske strategije, još i danas se divim njegovoj dalekovidnosti predviđanja fizionomije budućih ratova. Tvrdeći tako na jednoj stranici svoje knjige da se “more više neće ograničiti na jednostavnu obranu od udaraca s kopna jer će ih ono nastojati ne samo uzvratiti, nego i zadati sa svoje strane”, Castex je nepogrješivo prognozirao ulogu desforces maritimes u budućim ratovima, međunarodnim političkim i diplomatskim konfliktima i raznim krizama. To je bio moj osobni razlog. Drugi, objektivni, razlog mogu ovako objasniti. Slijedeći projekcije njegovih teza kroz case study oružanih sukoba koji su se odvijali u svijetu od 1950. do 2003., i oni koji nisu Čitali Castexove Teorije lako se mogu uvjeriti u točnost njegovih prognoza. Svi ratovi, iako su se najvećim dijelom vodili na kopnu gdje su ih dobivale ili gubile kopnene vojske, započinjali i završavali su na moru….

Vidušić, Emil 150,00 kn. Dodaj u košaricu.

godine u 11.00 sati u makrocentru Doma zdravlja PGŽ na Vežici (Martina Kontuša 18, 1. kat) započet će organizirano cijepljenje građana protiv koronavirusa u PGŽ.

POVEZANE KNJIGE