Hrvatska opća enciklopedija 2

Hrvatska opća enciklopedija 2 - Skupina Autora | Bedriftsportalen.org PDF, TXT, FB2. ePUB. MOBI. Knjiga je napisana 2021. Potražite knjige na bedriftsportalen.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Skupina Autora
DIMENZIJA
6,59 MB
NAZIV DATOTEKE
Hrvatska opća enciklopedija 2.pdf
ISBN
9349431469344

OPIS

Hrvatska encikopedija, nova velika opća enciklopedija Leksikografskog zavoda, njegovo je temeljno izdanje i jedan od središnjih, trajnih programa nacionalne kulture. Započeta 1999, peti je takav pothvat na hrvatskome jeziku, nakon Hrvatske encikopedije M. Ujevića, Enciklopedije leksikografskog zavoda i dvaju izdanja Opće enciklopedije, koje nasljeduje u leksikografskoj pouzdanosti i temeljnom iskustvu, osvježen i proširen nesputano obrađenim sadržajima hrvatske nacionalne baštine i suvremenosti. Svake godine objavljuje se jedan svezak; poput Britannice, talijanske ili američke enciklopedije, koje također naslovno izražavaju jezični, odnosno pripadni kulturni krug, djelo je mnogostruke namjene i sveobuhvatan izvor preglednih i cjelovitih obavijesti o ukupnosti ljudskih djelatnosti i znanja. Enciklopedija u skladnom omjeru predočuje pojmove raznorodnih disciplina i struka, govori o čovjeku, o živom i neživom svijetu našega planeta, o svemiru i o svim područjima duha, od povijesti, arheologije, jezikoslovlja i matematike do kemije i biomedicine, informatike i astronomije. Osobita je pozornost posvećena etimologiji i izgovoru stranih riječi, položaju hrvatske kulture i hrvatskih naraštaja u bližem i univerzalnom okruženju. Pregledna, pouzdana, točna i vjerodostojna enciklopedija.

ἐγκύκλιος παιδεία egkýklios paideía "sveobuhvatno znanje"), pisano je djelo u kojem se, abecednim ili drugim metodičkim slijedom, sustavno obrađuju činjenice i spoznaje o sveukupnom ljudskom znanju. Opće enciklopedije obrađuju sva područja znanja, a specijalne enciklopedije samo znanja određenog područja (npr.

Pokrenuta 1999., Hrvatska je enciklopedija obuhvatila opća znanja iz svih područja, dajući sveobuhvatan izvor preglednih i cjelovitih obavijesti o ukupnosti ljudskih djelatnosti i znanja. Hrvatska enciklopedija (in italiano "Enciclopedia croata"; nota anche come Hrvatska opća enciklopedija, "Enciclopedia generale croata") è un'enciclopedia generalista in lingua croata, pubblicata dall'istituto di lessicografia Miroslav Krleža (Leksikografski zavod Miroslav Krleža) Opća i nacionalna enciklopedija u 20 knjiga, najnovija je hrvatska opća enciklopedija, a izlazila je od svibnja 2005. do kraja 2007.

POVEZANE KNJIGE