Postkolonijalna teorija i sablast

Postkolonijalna teorija i sablast - Chibber, Vivek | Bedriftsportalen.org PDF, TXT, FB2. ePUB. MOBI. Knjiga je napisana 2021. Potražite knjige na bedriftsportalen.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Chibber, Vivek
DIMENZIJA
3,90 MB
NAZIV DATOTEKE
Postkolonijalna teorija i sablast.pdf
ISBN
5948043430007

OPIS

Na temelju ljudske prirode i potreba – pojmova koji su na zlu glasu u suvremenoj političkoj teoriji, pa i dijelu marksističke političke teorije – te na primjerima kojima se koriste i sami teoretičari subalternih studija, Chibber pokazuje da tih razlika nema. Pobune na Istoku vođene su istim motivima i interesima kao i one na Zapadu. To, naravno, ne znači da one nisu bile drukčije kulturno oblikovane. Međutim, isticanje te kulturne “ambalaže” kao presudne, i neprepoznavanje kapaciteta za djelovanje na osnovi racionalnog interesa, ne predstavlja, prema Chibberu, isključivo teorijski propust, Radi se i o prilično opasnoj političkoj pretpostavci. Marko Kostanić, iz predgovora

There is no single methodology or theory to facilitate their study. Each colonial experience is different, what they all have in common are the ideas created by the colonizers about their cultures,and therefore this is the starting point of postcolonial theories.

Bahtin Naruči. Politička teorija anarhizma.

POVEZANE KNJIGE