Znanost i problem smrti

Znanost i problem smrti - Petrović, Miroljub | Bedriftsportalen.org Pročitajte knjigu izravno u pregledniku. Preuzmite knjigu u PDF, TXT, FB2 formatu na svoj pametni telefon. I još mnogo togabedriftsportalen.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Petrović, Miroljub
DIMENZIJA
5,91 MB
NAZIV DATOTEKE
Znanost i problem smrti.pdf
ISBN
6568348664931

OPIS

Prije nekoliko godina petero je znanstvenika objavilo vrlo zanimljive rezultate istraživanja na jednoj biljci – rajčici. Kod ove biljke otkrili su gene za sazrijevanje, zatim su eliminirali njihov utjecaj i tako zaustavili taj proces. Rajčica je ostala zelena jer je bio uklonjen utjecaj gena za proizvodnju sup-stance (etilena) koja izaziva njegovo sazrijevanje. Kada je ovoj rajčici umjetno dodana tvar koja kod nje izaziva proces sazrijevanja, taj je proces ponovno započeo, a mogao se čak i ubrzati. Znači li to da bi se proces starenja kod čovjeka, na sličan način kao proces sazrijevanja kod rajčice, mogao zaustaviti? U jednom drugom istraživanju znanstvenici su pokušali utjecati na proces starenja kod živih organizama. U pokusima na životinjama uspjeli su im produžiti životni vijek za gotovo 50%. Vrlo je zanimljivo da se kod stanica raka pokreće određeni proces koji sprječava njihovo starenje i umiranje. Tako one nastavljaju živjeti i umnožavati se sve dok ne nastupi smrt organizma. Znanstvenici sada pokušavaju pokrenuti taj proces kod normalnih stanica i na taj način zaustaviti proces njihovog starenja. Znanstvenik koji je vodio ova istraživanja kaže da kada bi se eliminirao utjecaj procesa za koje je danas poznato da izazivaju starenje, “prosječan bi životni vijek čovjeka bio 1000 godina”. U tom slučaju smrt bi mogla nastupiti samo nesretnim slučajem, zbog bolesti ili ubojstvom. Pred nama je mnoštvo pitanja za čije odgovore smo zainteresirani: – Kako je kod čovjeka došlo do pojave ovih procesa koji izazivaju starenje? – Hoće li znanstvenici u dogledno vrijeme uspjeti eliminirati njihov utjecaj? – Odakle čovjeku ideja da razmišlja o pojmovima kao što su “vječnost” ili “besmrtnost”? Sva ova i slična pitanja mogu se sažeti u jedno, najvažnije pitanje: Je li moguće riješiti problem čovjekove smrti? Ukoliko odgovorimo na ovo pitanje, bit ćemo u mogućnosti pružiti odgovore i na sva druga pitanja važna za čovjeka. Namjera je ove knjige odgovoriti na spomenuto pitanje, pri čemu se kao alat u njegovom rješavanju koristi znanost.

Ako se na umiranje ne gleda kao na dio života već kao na ljudsko zakazivanje, neuspjeh je neizbježan. Brzo ćemo iscrpiti svoje resurse. ii miroljub petroviĆ - znanost i problem smrti - 2005.

Danas ljudi pokušavaju od kaosa napraviti logiku. Iza kaosa stoji zlo.

POVEZANE KNJIGE