Slike jezika

Slike jezika - Brala-Vukanović, Maja | Bedriftsportalen.org PDF, TXT, FB2. ePUB. MOBI. Knjiga je napisana 2021. Potražite knjige na bedriftsportalen.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Brala-Vukanović, Maja
DIMENZIJA
10,52 MB
NAZIV DATOTEKE
Slike jezika.pdf
ISBN
1653221332730

OPIS

U deset poglavlja ova knjiga približuje ključne teme suvremene kognitivne lingvistike, te nudi iscrpan prikaz kognitivnolingvističkih istraživanja u Hrvatskoj. Obrađene teme uključuju: konstruiranje značenja, kategorizaciju, metaforu, metonimiju, kao i teme kojima se pozornost počela pridavati tek posljednjih godina – primjerice, vizualnu metaforu. Knjiga je namijenjena studentima filoloških i komunikoloških usmjerenja, ali i širim krugovima čitatelja, odnosno svima onima koji se zanimaju za vezu jezika i mišljenja, te pitanje kako se u komunikaciji stvara značenje.

Uzroka je više. Plikovi na korijenu jezika (bubuljice na korijenu jezika, papile na jeziku) su okusne bradavice koje su normalno ružičaste boje kao i sam jezik. Promjena boje, broja, veličine ili pojava bolnosti govori nam da je došlo do upale okusnih bradavica. Kontrola jezika uobičajena je kod mnogih liječničkih pregleda jer njegov izgled liječniku može pružiti brojne indikacije.

U većini situacija su uzrokovani jutarnjim mučninama koje nerijetko rezultiraju povraćanjem kod mnogih trudnica. Zbog želučane kiseline, površina jezika se oštećuje i nastaju bolni simptomi koji mogu potrajati i duže od tjedan dana.

POVEZANE KNJIGE