S onu stranu krivnje i zadovoljštine

S onu stranu krivnje i zadovoljštine - Amery, Jean | Bedriftsportalen.org Pročitajte knjigu izravno u pregledniku. Preuzmite knjigu u PDF, TXT, FB2 formatu na svoj pametni telefon. I još mnogo togabedriftsportalen.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Amery, Jean
DIMENZIJA
4,14 MB
NAZIV DATOTEKE
S onu stranu krivnje i zadovoljštine.pdf
ISBN
9632107237461

OPIS

Kad sam 1964. u Goethe institutu u Bruxellesu upoznao Jeana Amerya, nisam znao tko je on. No pobudio je moje zanimanje već s prvom riječju koju je progovorio. Pričao je kako konačno želi uobličiti svoja iskustva iz koncentracijskih logora i mučenja koja je pretrpio u esesovskim zatvorima, ali i kako će se oprezno osvrnuti na svoja iskustva o poslijeratnoj Njemačkoj. Rekao je i da mora steći jasnu sliku 0 nemogućoj ulozi koju on ima kao Židov i Nijemac… Eseje koji su objavljeni pod naslovom „S onu stranu krivnje i zadovoljštine” smijemo nazvati riječju koja inače tako isprazno zvuči, raščišćavanje s prošlošću. U nepopustljivom i istodobno nervozno pomnom razmišljanju na Sartreovu tragu iskustvo pretrpljene patnje postaje nešto iz čega možemo učiti za budućnost.

O nama • Pomoć • Uvjeti ... Nakon potresnih redaka knjige "S onu stranu krivnje i zadovoljštine" pred nama je prijevod još jednog Ameryjevog naslova, prvi puta objavljenog 1976., dvije godine prije autorova samoubojstva. Iskustvo života u koncentracijskom logoru potka je i ovog djela, a ujedno i izvor autorova legitimiteta kada, onkraj znanstvenog istraživanja, govori ... U svojoj je knjizi S onu stranu krivnje i zadovoljštine Jean Améry pisao o torturi koju je prošao u nacističkom logoru Breendonk u Belgiji, i to je Améryjevo iskustvo bila prva stvar na koju sam pomislila dok su mi pričali o mučenju i silovanju koje je Mahir doživio u Internacionalnoj školi u Sarajevu.

Kružnica nade -nzmh. Pejaković, Hrvoje 320,00 kn.

POVEZANE KNJIGE