O dijalogu

O dijalogu - Bohm, David | Bedriftsportalen.org PDF, TXT, FB2. ePUB. MOBI. Knjiga je napisana 2021. Potražite knjige na bedriftsportalen.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Bohm, David
DIMENZIJA
11,91 MB
NAZIV DATOTEKE
O dijalogu.pdf
ISBN
7470597308068

OPIS

U ovoj knjižici nas slavni fizičar David Bohm upoznaje s jednom od svojih najpoznatijih ideja (poznatom upravo pod nazivom Bohmov dijalog) o kvaliteti komunikacije i prihvaćanju sugovornikovih stavova. Prema Bohmovu shvaćanju, dijalog je višestruki proces koji propituje mnogo više od uobičajenih predodžbi o razgovornom načinu izražavanja i o govornoj razmjeni. Riječ je o procesu koji istražuje neobično širok raspon ljudskog iskustva: vrijednosti do kojih nam je stalo; narav i intenzitet emocija; obrasce naših misaonih procesa; Djelovanje pamćenja; primjenu naslijeđenih kulturoloških mitova i neurofiziološke ustrojstvo svakog trenutka našeg iskustva. Možda je najvažnije naglasiti da dijalog istražuje kako misao – koju Bohm smatra inherentno ograničenim medijem, a ne objektivnim prikazom stvarnosti – stvaramo i održavamo na kolektivnoj razini. Takvo istraživanje nužno za sobom povlači i propitivanje duboko ukorijenjenih pretpostavki o kulturi, značenju i identitetu. U svom najdubljem smislu, dijalog je poziv na iskušavanje održivosti tradicionalnih definicija ljudskosti i poziv na zajedničko istraživanje izgleda za bogatiju čovječnost. Bohm je smatrao da su nesuglasice i nerazumijevanje među pojedincima i narodima rezultat neravnoteže, fragmentacije i izolacije, a većina tih problema nastaje u mislima. Svoje ideje na tom područj izrazio je u poznatoj knjizi “Thought As a System” koja je rezultat suradnje sa stanfordskim neurofiziologom Karlom Pribramom, a jedna od njegovih najpoznatijih ideja o kvaliteti komunikacije i prihvaćanju tuđih stavova, poznata kao “Bohmov dijalog“, našla je izraz u seriji eseja i predavanja okupljenih u ovoj knjižici.

Sarajevo: Bosansko filološko društvo, 2014. str.

učenje, stvaranje prijateljstva ili koordinacija nekog posla, a jedna grana sociologije posebno se bavi tim vidom ... O dijalogu količina Dodaj u košaricu ISBN: 9789532223248 Izdavač: Naklada Jesenski i Turk d.o.o. Područje: Filozofija Uvez: Meki uvez SKU: VBZ-1013823 Kategorija: filozofija Oznaka: komunikacija Jezik: Hrvatski Biblioteka: Naklada Jesenski i Turk Godina izdanja: 2009 Format: 13.5*20.5 Broj stranica: 143 U ovoj knjižici nas slavni fizičar David Bohm upoznaje s jednom od svojih najpoznatijih ideja (poznatom upravo pod nazivom Bohmov dijalog) o kvaliteti komunikacije i prihvaćanju sugovornikovih stavova.

POVEZANE KNJIGE