Moždani udar

Moždani udar - Michael | Bedriftsportalen.org Zadovoljstvo nam je predstaviti knjigu , koju je napisao . Preuzmite knjigu . u PDF, TXT, FB2 ili bilo kojem drugom mogućem formatu na bedriftsportalen.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Michael
DIMENZIJA
3,49 MB
NAZIV DATOTEKE
Moždani udar.pdf
ISBN
9978420068266

OPIS

Nakon moždanog udara ponovo naći svoje mjesto u životu za mnoge ljude koji su to proživjeli često je dug put, koji nerijetko obilježavaju razdoblja utučenosti, očaja i bespomoćnosti. Takva bolest čovjeka naglo izbacuje iz uobičajenog svakodnevnog života i često dovodi do dugotrajnih, pa i drastičnih promjena u životu bolesnika i članova njegove obitelji. Naravno, ima i tokova bolesti kod kojih se pojedinci (gotovo) potpuno oporave. No, kod mnogih se moždani udar ne može usporediti s nečim poput slomljene noge, na primjer, kad s vremenom dolazi do potpunog izlječenja i život se nastavlja nepromijenjen. No, upravo to često misle bolesnici i članovi njihovih obitelji, naročito u prvo vrijeme nakon pojave bolesti. Razlozi tomu mogu biti obrana od zdvajanja i straha, ili što kao laici premalo znaju o posljedicama moždanog udara. Ova knjiga namijenjena je svima onima koji se moraju nositi s nekim poremećajem nakon moždanog udara. Željela bih pokušati pružiti oboljelima, članovima njihovih obitelji, ali i osobama koje profesionalno skrbe za bolesnike s moždanim udarom bolje razumijevanje mogućih poremećaja, osobito psihičkih, koji su posljedica bolesti. Osim savjeta kako se nositi s određenim poremećajima, želim razložiti mogućnosti kako svi uključeni, usprkos trajnim poremećajima, mogu (i moraju) postići što pozitivniju kvalitetu života.

HDPMU Webinar - Migrena i moždani udar dana 9.12.2020 . S obzirom na interes koji je pokazan je prethodnom simpoziju povodom Svjetskog dana moždanog udara 2020 kojeg smo organizirali u suradnji s Klinikom za neurologiju Kliničke bolnice „Sveti Duh" u Zagrebu, gdje smo imali preko 800 sudionika na webinaru, a neki naši materijali su u svega tjedan dana naknadno pregledani ... Moždani udar (moždana kap, cerebrovaskularni inzult,Slog,mozdani cep, CVI, apopleksija mozga) je rapidni gubitak moždane funkcije/funkcija zbog poremećaja dotoku krvi u mozak.Može nastati zbog ishemije (nedostatak protoka krvi) uzrokovane blokadom (tromboza, arterijska embolija) ili zbog krvarenja (istjecanja krvi) .Kao rezultat zahvaćeno područje mozga ne može funkcionirati što može ... Za tako nastali moždani udar može se reći da je nastao embolijom, odnosno da se radi o kardioembolijskom moždanom udaru.

Danas je moguće primijeniti i specifičnu terapiju za ishemijski moždani udar: primjenjuju se lijekovi koji mogu otopiti ugrušak koji je blokirao krvnu žilu. Moždani udar povezan je s vrlo visokom stopom smrtnog ishoda, u dvije trećine bolesnika s preboljelim moždanim udarom zaostaje različit stupanj neurološkog deficita, a trećina bolesnika trajno je onesposobljena i potpuno je ovisno o tuđoj pomoći. Moždani udar je prvi uzrok invaliditeta i drugi uzrok smrtnosti u Hrvatskoj. Moždani udar (zvan i moždanožilni incident) je odumiranje moždanog tkiva (moždani infarkt), a nastaje zbog prekida krvotoka i nedostatne dopreme kisika u mozak.

POVEZANE KNJIGE