Biseri Jadrana – otok Vis

Biseri Jadrana – otok Vis - Karlić, Braslav (ur.) | Bedriftsportalen.org PDF, TXT, FB2. ePUB. MOBI. Knjiga je napisana 2021. Potražite knjige na bedriftsportalen.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Karlić, Braslav (ur.)
DIMENZIJA
5,41 MB
NAZIV DATOTEKE
Biseri Jadrana – otok Vis.pdf
ISBN
3014198696382

OPIS

Biseri Jadrana posvećeni otoku Visu prva su sveobuhvatna edicija o jednom od najudaljenijih otoka, nedovoljno poznatom biseru Jadrana, o kojem jedva da je štogod objavljeno nakon monografija Grge Novaka izdanih šezdesetih godina. Petnaestak autora, pisaca i fotografa nije propustilo ništa iz prebogate prošlosti i jednako zanimljive svakodnevice otoka. Viške stranice Bisera Jadrana otkrivaju nam život antičke Isse, ostatke iz doba grčke i rimske vladavine, ovovjekovno izranjanje njegove antičke luke, muzeje pune artefakata, kale grada Visa i Komiže. Priče i reportaže vode nas u razdoblje renesanse kada otokom vlada i u njemu uživa hvarska vlastela. Upoznajemo poviješću prebogato XIX. stoljeće, kada se na Visu i pod Visom u dvije bitke odlučuje tko će vladati Jadranskim morem, ali i ništa manje važno XX. stoljeće, u kojem otok postaje najznačajnija saveznička baza na Jadranu i nakratko centar nove Jugoslavije, a na njegovu se kraju, zahvaljujući vlastitoj borbi, otvara svijetu i daje svoj prilog hrvatskoj neovisnosti. Stranicama edicije teče život Visa, Komiže i viških polja. Isprepliću se prošlost i sadašnjost ribara i težaka. Uranjamo u tajne božanskoga vina i život podmorja, šetamo Biševom, Svecem i viškim uvalama. Družimo se s ribarima, lanternistima i viškim alternativcima. Autori viških bisernih priča su: Jakša Fiamengo, Joško Božanić, Mate Dolenc, Danijel Frka, Tonko Maroević, Katarina Horvat-Levaj, Veljko Barbieri, Braslav Karlić, Ljubo Gamulin, Stipe Surać i mnogi drugi.

Istražite bogatstvo endemske flore i faune, potopljene rimske galije, mornaričke brodove i još mnogo toga zahvaljujući nevjerojatno bistroj vodi koja pruža vidljivost i do 50 metara. Istražite morske dubine na jednoj od organiziranih tura za iskusne ronioce ili uživajte u prvom zaronu u nekoj od brojnih škola ronjenja za početnike. Iako je otok Vis postao dio Kraljevine SHS, osnova komiškog gospodarstva, bogata ribolovna područja oko Palagruže, pripala su Italiji i ostala u njenom sastavu sve do 1947.

fotografkinja i fotografa. Krajem godine BIS ili Brew Imperial Society kako će se prostor kina Imperijal sada zvati ponovo će postati mjesto okupljanja mladih, starih, ili jednostavno rečeno raje. Biseri južnog Jadrana od Dubrovnika do Splita (KL_7) - one way cruise brod za krstarenja po prekrasnoj Jadranskoj obali.

POVEZANE KNJIGE