Suze sina razmetnoga, Dubravka

Suze sina razmetnoga, Dubravka - Gundulić, Ivan | Bedriftsportalen.org Zadovoljstvo nam je predstaviti knjigu , koju je napisao . Preuzmite knjigu . u PDF, TXT, FB2 ili bilo kojem drugom mogućem formatu na bedriftsportalen.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Gundulić, Ivan
DIMENZIJA
4,62 MB
NAZIV DATOTEKE
Suze sina razmetnoga, Dubravka.pdf
ISBN
6062268827272

OPIS

Suze nisu samo prepjevana biblijska parabola: oblikovana kao iskaz samoga pjesnika, poema je priča o svakom čovjeku, o egzistencijalnim, moralnoetičkim problemima svakog pojedinca. Dubravka nudi koncept za sreću u civiliziranoj, slobodnoj državi-gradu, misao o sreći u takvoj političkoj tvorevini u kojoj vladaju istina, ljepota i dobrota i u kojoj je sve uređeno prema zakonima božanske pravednosti.

Gundulić, "Suze sina razmetnoga "- pitanja za l... I.

Ona se sastoji od tri dijela, odnosno „plača", a preuzeta je iz Biblije.9 „Priča o mladićevu sagrešenju, grijehu, spoznaji vlastita grijeha i pokajanju ima alegorijsko značenje: ocrtava nemarnost čovjeka prema Bogu, Proizvod Dubravka (prvi put izvedena 1628 a otisnuta 1837 ) pripada pastoralnoj dramskoj vrsti proširenoj u doba renesanse i baroka; prikazivala se Dubrovniku pa pretpostavlja da je nastala polovici trećeg desetljeća 17 st Radnja odvija Dubravi mitsko sreće blagostanja pripovijeda o vjenčanju zaprekama koje na putu tomu stoje te svetkovini slobode koja slavi svake godine Suze sina ... Gorko plačem grozne suze, Ke razmetni sin njekada Kajan s grijeha ljevat uze; Je da i moje grijehe oplaču Suze u suzah, plač u plaču. 2.

POVEZANE KNJIGE