Rođendanska pisma

Rođendanska pisma - Hughes, Ted | Bedriftsportalen.org Pročitajte knjigu izravno u pregledniku. Preuzmite knjigu u PDF, TXT, FB2 formatu na svoj pametni telefon. I još mnogo togabedriftsportalen.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Hughes, Ted
DIMENZIJA
4,99 MB
NAZIV DATOTEKE
Rođendanska pisma.pdf
ISBN
7898519922327

OPIS

Rođendanska pisma (Birthday Letters, 1998.) završno su poglavlje bogate spisateljske karijere jednog od najznačajnijih britanskih pjesnika, ne samo svoje generacije – osvrtanje na piščevu vjerojatno emotivno najkompleksniju vezu, onu s američkom pjesnikinjom Sylvijom Plath, koja je završila njezinim samoubojstvom u dobi od samo 30 godina (Hughes je sedam godina bio suprug Plathove, a u tom braku rodilo im se dvoje djece). […] Nakon njezine smrti Hughes godinama nije pisao, a javnost ga je dugo prozivala kao glavnoga krivca za tragičan kraj od mnogih obožavane američke pjesnikinje, koju je napustio zbog druge žene. […] Pred čitateljem se oblikuje dirljiv i književno briljantan zapis veze koja je kao malokoja u cjelokupnoj književnosti nakon Drugog svjetskog rata bila praćena i analizirana od svih i svakoga, a ovom zbirkom kao da je konačno pronašla svoj smiraj, neuljepšan i nimalo idiličan, ali baš zbog toga toliko autentičan i potresan. […] Ted Hughes umrijet će tek nekoliko mjeseci nakon objavljivanja ove knjige, 28. listopada 1998. Više od godinu i pol bolovao je od karcinoma, pa je teško oteti se dojmu kako su Rođendanska pisma i svojevrsno pjesnikovo “svođenje računa” sa samim sobom. […] Rođendanska pisma osvojila su mnoge književne nagrade, poput Forward Poetry Prize, 1998., T. S. Eliot Prize, 1998., British Book of the Year… Od 1984. do svoje smrti Hughes je nosio titulu Poet Laureate of England. Prijevod >Rođendanskih pisama prvo je cjelovito predstavljanje nekog rada Teda Hughesa na hrvatskom jeziku. Iz Prevoditeljske bilješke uz Rođendanska pismaTeda Hughesa Tomislav Kuzmanović i Dubravko Mihanović

godine, a nedavno i u prijevodu Tomislava Kuzmanovića i Dubravka Mihanovića, piše Damir Radić. Željko Senković prikazat će roman "Smiješna ideja da te više neću vidjeti ... Pjesnička knjiga "Rođendanska pisma" Teda Hughesa poetski je osvrt na autorovu emotivnu vezu s pjesnikinjom Sylvijom Plath.

Neka pisma su ljubavna, neka predstavljaju duhove prošlosti. "Rođendanska pisma" hram su i grobnica velike, fatalne ljubavi - nemoguće i bolne. Nju je taj odnos zauvijek obilježio, a njega toliko da mu je posljednji gest, nakon duge šutnje, morao biti izlaganje strastvenih i pristranih sjećanja na ženu koja je, u stihovima njezina pjesnika i ljubavnika, čarobno oživljena, ali od smrti neodvojiva. Rođendanska pisma Tekstualna građa, tiskana .

POVEZANE KNJIGE