Schiavoni: Umjetnici, nacija, ideologija

Schiavoni: Umjetnici, nacija, ideologija - Pavičić, Prijatelj Ivana | Bedriftsportalen.org Pročitajte knjigu izravno u pregledniku. Preuzmite knjigu u PDF, TXT, FB2 formatu na svoj pametni telefon. I još mnogo togabedriftsportalen.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Pavičić, Prijatelj Ivana
DIMENZIJA
6,8 MB
NAZIV DATOTEKE
Schiavoni: Umjetnici, nacija, ideologija.pdf
ISBN
7222259141570

OPIS

Monografskom studijom Schiavoni: umjetnici, nacija, ideologija Ivana Prijatelj Pavičić unosi u hrvatsku i svjetsku znanstvenu literaturu multidisciplinarno zasnovan imagološki uvid u povijesnu kategoriju likovnih umjetnika iz hrvatskih zemalja koji su djelovali povremeno ili stalno u talijanskim zemljama i kroz to istodobno osvjetljuje problem kulturalnog pa nacionalnog atribuiranja i identificiranja afirmiranih umjetnika u kulturološkome i ideološkom ključu epohe u kojoj se atribucija i identifikacija provode i o kojoj, po ocjeni autorice, ovisi javna fortuna umjetnikova lika, zapravo distantna od njegova umjetničkog djela: po njezinu utemeljenu uvidu, riječ je o „imagološkom zrcalu u kojem se kroz višestruke konstrukte identiteta naših proslavljenih emigranata otkrivaju geografske, ideološke i kulturne slike o ‘nama’ samima.“ – prof. dr. Inoslav Bešker Oznakom Schiavoni nazivahu na talijanskom niz značajnih umjetnika; tako se i danas spominju u literaturi o talijanskoj i europskoj umjetnosti. Naravno, tako nazivahu en bloc i stanovnike istočne jadranske obale. Ivana Prijatelj-Pavičić sumira svoja višegodišnja bavljenja Schiavonima, posebno slikarima. No, njena analiza ogromne literature o Schiavonima u dalmatinskoj, hrvatskoj, mletačkoj, talijanskoj i svjetskoj literaturi, bitno nadilazi tzv. fortunu criticu, to jest razlaganje mijena estetskih valorizacija opusa pojedinih umjetnika. Autorica se hvata u koštac s raščišćavanjem i bistrenjem pojmova naroda, nacije, regionalnih, komunalnih identiteta, pojmova koji su tako složeni, satkani i od projekcija grupnih i osobnih, od tlapnja, imaginacija. – prof. dr. Ivo Babić

Naziv Schiavoni/Dalmati nosili su i mnogobrojni umjetnici ... Monografskom studijom Schiavoni: umjetnici, nacija, ideologija Ivana Prijatelj Pavičić unosi u hrvatsku i svjetsku znanstvenu literaturu multidisciplinarno zasnovan imagološki uvid u povijesnu kategoriju likovnih umjetnika iz hrvatskih zemalja koji su djelovali povremeno ili stalno u talijanskim zemljama i kroz to istodobno osvjetljuje problem kulturalnog pa nacionalnog atribuiranja i ... O knjizi. Monografskom studijom Schiavoni: umjetnici, nacija, ideologija Ivana Prijatelj Pavičić unosi u hrvatsku i svjetsku znanstvenu literaturu multidisciplinarno zasnovan imagološki uvid u povijesnu kategoriju likovnih umjetnika iz hrvatskih zemalja koji su djelovali povremeno ili stalno u talijanskim zemljama i kroz to istodobno osvjetljuje problem kulturalnog pa nacionalnog ... Monografskom studijom Schiavoni: umjetnici, nacija, ideologija Ivana Prijatelj Pavičić unosi u hrvatsku i svjetsku znanstvenu literaturu multidisciplinarno zasnovan imagološki uvid u povijesnu kategoriju likovnih umjetnika iz hrvatskih zemalja koji su djelovali povremeno ili stalno u talijanskim zemljama i kroz to istodobno osvjetljuje problem kulturalnog pa nacionalnog atribuiranja i ... Monografskom studijom Schiavoni: umjetnici, nacija, ideologija Ivana Prijatelj Pavičić unosi u hrvatsku i svjetsku znanstvenu literaturu multidisciplinarno zasnovan imagološki uvid u povijesnu kategoriju likovnih umjetnika iz hrvatskih zemalja koji su djelovali povremeno ili stalno u talijanskim zemljama i kroz to istodobno osvjetljuje problem kulturalnog pa nacionalnog atribuiranja i ... Ivana Prijatelj Pavičić: Schiavoni: umjetnici, nacija, ideologija Zrinka Blažević ; Odsjek za povijest Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Puni tekst: hrvatski, pdf (92 KB) Broj stranica: 365 Godina izdanja: 2018 ISBN: 9789532228328 Uvez: tvrdi Format: 23x15 cm Nakladnik: Jesenski i Turk Ivana Prijatelj Pavičić SCHIAVONI - Umjetnici, nacija, ideologija .

u 18:30 sati, u prostorijama Društva povjesničara umjetnosti Hrvatske (DPUH) u Zagrebu. Knjiga Ivane Prijatelj Pavičić "Schiavoni: Umjetnici, nacija, ideologija" izdavača Jesenski&Turk, promovirana je ovaj tjedan u Društvu povjesničara umjetnosti Hrvatske. Autorica u knjizi istražuje povijest predodžbi o umjetnicima Schiavonima te proces "preslagivanja" povijesnog identiteta Schiavonea koji se odvijao tijekom devedesetih godina, a koji i danas traje. Povjesničarka umjetnosti Ivana Prijatelj Pavičić u knjizi "Schiavoni, umjetnici, nacija, ideologija" prati kako je kritička recepcija umjetnika zvanih Schiavoni bila ogledalo mijena ideoloških paradigmi, stereotipa i rasnih teorija o Schiavonima, Južnim Slavenima, Hrvatima, Dalmatincima i Morlacima. Historiografija 1 Hrvatska umjetnost Hrvatski umjetnici Recepcija 1 Schiavoni 1 Prikazuje se 1 - 1 od 1 za pretraživanje: '"Zagreb"' , Upit obrađen za: 0.04s Predstavljanje knjige Ivane Prijatelj Pavičić 'Schiavoni: umjetnici, nacija, ideologija' održat će se u srijedu, 7.

POVEZANE KNJIGE