Uzvišenje

Uzvišenje - Ruskov, Milen | Bedriftsportalen.org Zadovoljstvo nam je predstaviti knjigu , koju je napisao . Preuzmite knjigu . u PDF, TXT, FB2 ili bilo kojem drugom mogućem formatu na bedriftsportalen.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Ruskov, Milen
DIMENZIJA
6,49 MB
NAZIV DATOTEKE
Uzvišenje.pdf
ISBN
4230107127733

OPIS

Milen Ruskov je bugarski Cervantes. Glavni likovi Uzvišenja—u Bugarskoj proglašenog najboljim romanom u posljednjih dvadeset i pet godina—predstavljaju Bugarsku na isti način na koji Don Quijote i Sancho Panza predstavljaju Španjolsku. Tu je čak i kljuse Rocinante—Djed Jovan. Urnebesno zabavan pikarski roman o avanturama dvojice obješenjaka, polupismenog Giča koji sebe doživljava kao narodnog prosvjetitelja, i Asenča, ne baš bistrog, ali dobroćudnog Gičova suputnika, smješten je u drugu polovicu 19. stoljeća, u doba dizanja bune protiv turske vlasti. Dvojac, najčeš­ će pješice, krstari Bugarskom, upada iz jedne pustolovine u drugu, dok se naposljetku ne nađe opkoljen turskim vojnicima… Ruskov je za potrebe romana stvorio novi jezični idiom. Uzvišenje je uistinu izniman literarni doživljaj. Milen Ruskov (1966.), nagrađivani je bugarski književnik i prevoditelj. Diplomirao je bugarsku flologiju na Sveučilištu u Sofji 1995. godine. Njegov roman Uzvišenje (2011.) dobio je Nagradu Hristo G. Danov za doprinos nacionalnoj kulturi, Nagradu Zlatni vijek bugarskog Ministarstva kulture, Nagradu Elias Canetti za najbolju fkciju te nagradu za književnost Europske unije 2014. godine, a po njemu je snimljen i igrani flm. Ruskov radi kao honorarni prevoditelj za različite bugarske izdavače.

Ima 14.123 stanovnika i 5.200 kućanstava. U zadnje vrijeme u uređenje Retfale se puno ulaže.

I Otac tvoj, koji vidi u skrovitosti, uzvratit će ti. Zvonik uz crkvu (visok 33 m) oblikuje svjetlosni križ, simbol otajstva komu je crkva posvećena: Uzvišenje Sv. Križa.

POVEZANE KNJIGE