Umro Supermen

Umro Supermen - Malkoč, Zoran | Bedriftsportalen.org PDF, TXT, FB2. ePUB. MOBI. Knjiga je napisana 2021. Potražite knjige na bedriftsportalen.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Malkoč, Zoran
DIMENZIJA
10,50 MB
NAZIV DATOTEKE
Umro Supermen.pdf
ISBN
9488659402419

OPIS

Nakon što je zbirkom priča Groblje manjih careva (nagrada Josip i Ivan Kozarac 2010.) i romanom Roki Raketa (nagrada tportala za najbolji domaći roman 2014.) razbucao skice nekih budućih kanona i promijenio krvnu sliku domaće književnosti, Zoran Malkoč knjigom pripovijedaka Umro Supermen konačno se potvrdio kao jedan od najmoćnijih, najosebujnijih glasova novije hrvatske proze. Umro Supermen nije samo naslov – to je i vijest i otrežnjenje, prekretnica i objava Malkočeva autorskoga kreda. Jer ako superjunake dokraja razobličiti može samo smrt – kao da nam poručuju ove priče – jedino što nama smrtnicima iza takve smrti preostaje jest: odrasti. I doista, nakon prve u nizu superjunačkih smrti, one Josipa Broza Tita, Malkočevi likovi u ovoj knjizi prolaze ubrzani tečaj odrastanja – bune se i sanjaju, vjeruju i iznova razočaravaju, izdaju i bivaju izdani u predraću, ratu i poraću, sve dok im, napokon odraslima, konačno ne ponestane superjunaka. Do odgovora na vječno pitanje – Što je čovjek? – autor dolazi bespoštedno propitujući što je ono manje i ono što bi željelo biti više od njega – nadčovjek i podčovjek – a to je potraga koja se ne odvija kroz iznimne, već prije prepoznatljive i bliske nam ljudske sudbine . Poezija koja se isprepleće s okrutnošću, nježnost što balansira na rubu sječiva, humor od kojega se ledi krv u žilama… u ovim su Malkočevim prozama savršeno uravnoteženi, u idealnim omjerima pronalazeći svoju idealnu formu. “Zoran Malkoč nije luđak kako bi prosječan čitatelj mogao pomisliti nakon prvog čitanja ovih priča. Ne, Zoran Malkoč je genije.” – Davor Šišović, Glas Istre “Okrutan, razarajući, lud, s onu stranu tamnog i probavljivog, bezdušnog i bezglavog, takav je neljudski svijet koji nudi Malkoč, a on pak spada u kategoriju genijalnih pisaca.” – Culturamas “Upozorenje: priče Zorana Malkoča štipaju i grizu, a ponekad i uzavru ono zaleđeno more što ga svi mi nosimo u sebi. Tajna njegova preživljavanja u hrvatskom poraću očajnički je humor i prirodna samilost koju osjeća prema svojim likovima.” – Jordi Puntí “Prije nego što kupite ovu knjigu, dvaput promislite, svakako obavite liječnički pregled i za svaki slučaj provjerite razinu tlaka. Ali ako ste sigurni da ćete izdržati smijeh mrtvaca, nemojte je prestati čitati, jer ovo je jedna od najboljih knjiga nedavno prevedenih na španjolski jezik.” – M’Sur “Malkočeva zbirka priča Groblje manjih careva važan je datum u novijoj hrvatskoj prozi.” – Strahimir Primorac, Vijenac

Jer ako superjunake dokraja razobličiti može samo smrt - kao da nam ... Umro Supermen nije samo naslov - to je i vijest i otrežnjenje, prekretnica i objava Malkočeva autorskoga kreda. Jer ako superjunake dokraja razobličiti može samo smrt - kao da nam poručuju ove priče - jedino što nama smrtnicima iza takve smrti preostaje jest: odrasti. Zoran Malkoč: Umro Supermen.

godine. ZAGREB - Nagrađivani književnik Zoran Malkoč predstavio je u utorak u Zagrebu svoju novu knjigu "Umro Supermen", zbirku priča kojom se taj novogradiški pisac i prozaik, kako je rečeno na predstavljanju u Kinu Europi, potvrdio kao jedan od najosebujnijih glasova novije hrvatske proze.. Knjigu je objavio nakladnik Fraktura, a riječ je o, kako je rekao njezin urednik Roman Simić, novoj ... Reeve je umro od zatajenja srca, devet godina nakon pada s konja, od kojeg je ostao paraliziran od vrata naniže.

POVEZANE KNJIGE