Europa – neotkriveni kontinent

Europa – neotkriveni kontinent - GrauB, Karl-Markus | Bedriftsportalen.org PDF, TXT, FB2. ePUB. MOBI. Knjiga je napisana 2021. Potražite knjige na bedriftsportalen.org.

INFORMACIJA

AUTOR
GrauB, Karl-Markus
DIMENZIJA
7,24 MB
NAZIV DATOTEKE
Europa – neotkriveni kontinent.pdf
ISBN
5205025202811

OPIS

Sedam putovanja s fotografijama Kurta KaindlaZaputiti se s Karl-Markusom Gaußom na putovanje Europom jedinstven je doživljaj, ne samo jer je autor jedan od najboljih svjetskih esejista i putopisaca već i zato što otkrivamo skrivene kutke svoga, navodno itekako istraženoga kontinenta. Krećući se prostranstvima prije svega središnje i istočne Europe, autor pronalazi zajednice koje čuvaju neko drugo vrijeme, koje nam pokazuju kako je i koliko Europa raznolika i zašto je to čini jedinstvenom. Sasvim svejedno nalazi li se u Sviniji među Romima ili na Crnome moru među crnomorskim Nijemcima, je li na sjeveru u Litvi ili pak među Asircima u Švedskoj, Gaußa prije svega zanimaju ljudske sudbine, maleni detalji iz svakidašnjice. Sedam putovanja u knjizi Europa – neotkriveni kontinent mnogo je više od samo sedam izvanrednih putopisa – to su studije o korijenima, o skrivenim željama, o pritajenom rasizmu, ali i o toleranciji, o ljubavi i mržnji. Putujući Europom, Karl-Markus Gauß približava nam naše susjede, one od kojih okrećemo glavu ili one za koje i ne znamo da postoje. Europa – neotkriveni kontinent studije su o životu, itekako potrebne u vrijeme netolerancije, stvaranja zidova i straha. Ovo su putopisi o Europi susjeda i drukčijosti, o kontinentu širokom u shvaćanjima i zanimljivom u različitostima. “Čitajući njegove knjige, imamo osjećaj da smo voajeri kulturnog egzodusa. Istovremeno ove su knjige upozorenje da raznolikost i toleranciju mogu njegovati samo oni koji brižno čuvaju baštinu i prošlost.” – Frankfurter Allgemeine Zeitung “Broj malih naroda i etničkih skupina u Europi veći je nego što možemo zamisliti, a ne postoji nitko tko ih toliko točno, s puno ljubavi i književnog znanja umije opisati kao Karl-Markus Gauß, najdarovitiji etnograf našega kontinenta.” – Wiener Zeitung “Karl-Markus Gauß vodi nas u socijalni međuprostor jedne samo naoko poznate Europe.” – Die Zeit “Karl-Markus Gauß virtuozan je tragač za korijenima.” – Neue Zürcher Zeitung

Stari Grci razlikovali su Europu kao kopno zapadno od morskih prolaza Bospor, Dardaneli i Aziju kao kopno istočno od tih prolaza. U kasnijim stoljećima došlo je do spoznaje da su Europa i Azija široko povezane i da neke izrazite prirodne granice na kopnu nema. Karl-Markus Gauss: Europa - neotkriveni kontinent U svojoj novoj knjizi, izašloj u hrvatskom izdanju, poznati austrijski književnik i putopisac, Karl-Markus Gauss, svojevrsni "književni kartograf Europe" opisuje male narode i manjinske skupine, bilo da smo čuli za njih, npr. Europa - neotkriveni kontinent [sedam putovanja] / Karl-Markus Gauss ; fotografije Kurt Kaindl ; preveo s njemačkog Milan Soklić.

... Knjige Karl-Markusa Gaußa prevedene na brojne jezike, a već je prije nekoliko godina gostovao u Puli, Rijeci i Zagrebu. U zagrebačkom KIC-u sinoć je predstavljeno njegovo novo djelo 'Europa - neotkriveni kontinent'.

POVEZANE KNJIGE