Izlet u Dachau

Izlet u Dachau - Pavlovski, Marko | Bedriftsportalen.org Zadovoljstvo nam je predstaviti knjigu , koju je napisao . Preuzmite knjigu . u PDF, TXT, FB2 ili bilo kojem drugom mogućem formatu na bedriftsportalen.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Pavlovski, Marko
DIMENZIJA
11,97 MB
NAZIV DATOTEKE
Izlet u Dachau.pdf
ISBN
2590258346733

OPIS

Slavoj Žižek piše da bi “trebalo ispraviti Adorna: nije poezija nego proza ta koja je postala nemogućom poslije Auschwitza. Poetsko prisjećanje na nepodnošljivu atmosferu logora mnogo je vjerodostojnije negoli realistička proza koja u tome ne uspijeva.” Marko Pavlovski ne piše, naravno, svoje stihove iz perspektive doživljenoga, nego izvanredno uspješno čuva u svome poetskome pismu jasne tragove najužasnijega događaja u svjetskoj povijesti, imajući prije svega na umu sudbine tzv. “maloga čovjeka”. Vremensku distancu između dogođenoga i današnjice Pavlovski koristi na poetski doista intrigantan način – strahote zauvijek ostaju strahote i tu doista vrijeme ne teče, nego se neprestano zgušnjava u crnu rupu vječne traume, te ne posve eksplicitno, ali potpuno pogođeno postavlja i propituje krucijalno pitanje današnjega potpuno ravnodušnoga vremena. U Izletu u Dachau nema tolerancije za “zaluđene”, za one koji “nisu znali”, za one koji se “kaju” s debelom figom u džepu. Ona otvoreno mrzi – mržnju samu. Zato i jest tako britka – upravo onakva kakvu vrijeme u kojemu živimo i zaslužuje. Samo nemojte, ako ponovno netko nekome bude vezao vrpcu oko ruke ili prišivao i ne samo židovsku zvijezdu na vidno mjesto, kazati kako, eto, niste znali. Delimir Rešicki

Unutarnji i vanjski bazeni otvoreni su tijekom cijele godine, a termalna voda u Paradisu bogata je magnezijem i kalcijem. Već na ulasku u Brežice u oči će vam upasti Vodovodni stup.

U umjetnosti. Osim Termi Čatež, u blizini se nalaze i „najmlađe" Terme Paradiso s čak 1800 kvadratnih metara vodenih površina. Unutarnji i vanjski bazeni otvoreni su tijekom cijele godine, a termalna voda u Paradisu bogata je magnezijem i kalcijem.

POVEZANE KNJIGE