Podzemna željeznica

Podzemna željeznica - Whitehead, Colson | Bedriftsportalen.org Pročitajte knjigu izravno u pregledniku. Preuzmite knjigu u PDF, TXT, FB2 formatu na svoj pametni telefon. I još mnogo togabedriftsportalen.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Whitehead, Colson
DIMENZIJA
7,62 MB
NAZIV DATOTEKE
Podzemna željeznica.pdf
ISBN
6060628581854

OPIS

“Cora je ropkinja na plantaži pamuka u Georgiji. Za sve robove u to doba, i pogotovo tako duboko na jugu, život je pakao, no posebno je strašan za Coru; izopćenica čak i među svojim narodom, polako stasa u ženu, što samo znači da su na obzoru nove nevolje. Kad joj Caesar, nedavni pridošlica iz Virginije, ponudi da zajedno pobjegnu podzemnom željeznicom, razgranatom tajnom mrežom koja odbjegle robove vodi u različita mjesta diljem zemlje, Cora, nakon premišljanja, pristaje na taj strahoviti rizik. Autor je majstorski satkao sagu o Americi od brutalnog dovođenja Afrikanaca na njeno tlo do neostvarenih obećanja današnjice, briljantno dočaravajući neizrecive strahote crnaca iz vremena prije Građanskog rata. Podzemna željeznica je u isti mah i priča o ženi nesalomljive volje riješene da pobjegne od užasa ropstva i bolno, moćno razmišljanje o prošlosti zajedničkoj svim Amerikancima.

Prvi sustav podzemnih željeznica izgrađen je u Londonu 1863. godine, a slijede ga Budimpešta, Glasgow i Pariz.

Iako postoje slični sustavi, koji više podpadaju pod kategoriju lake ... Podzemna željeznica u Londonu - najstarija na svijetu - Podzemna željeznica kod nas se često naziva i metro (u SAD-u subway, u Velikoj Britaniji the Tube). - Tri su vrste metroa: metroi s otvorenim prokopom, metroi s otvorenim i prekrivenim prokopom i cjevasti metroi.

POVEZANE KNJIGE