Lirka

Lirka - Kirin, Miroslav | Bedriftsportalen.org PDF, TXT, FB2. ePUB. MOBI. Knjiga je napisana 2021. Potražite knjige na bedriftsportalen.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Kirin, Miroslav
DIMENZIJA
7,89 MB
NAZIV DATOTEKE
Lirka.pdf
ISBN
6927778510831

OPIS

Ovu zbirku pjesama obilježavaju autorovo osviješteno strukturno i stilsko posezanje za jezikom kao ludičkim materijalom te sklonost dosjetki, paradoksu i jezičnom ogoljavanju. Prizivajući već i samim naslovom knjige svojevrsnu djetinju nedoraslost i krhkosti, autor programatski najavljuje svoju središnju temu – cjeloživotnu “revolucionarnu” potragu za osobnim “pravim mirom”. Lirka” je podijeljena na šest strukturalnih dijelova čiji su naslovi: Jabuka i konj; Jučer, danas, sutra; Kuhinjska daska; Slonovske uši; Osamnaest punoljetnih fragmenata o žlici i Pljesni. Prvi ciklus otvara pjesma Razlog za koju bismo mogli reći da ima ulogu svojevrsne programske pjesme zbirke – naime, osim što je prva u zbirci, ona je ujedno i završna s obzirom da je otisnuta i na stražnjim koricama, i to bez ikakvih drugih paratekstualnih dijelova (puput anotacija i sl.) – ispod nje nalazi se tek ime i prezime autora (zanimljivo je da na početnoj korici ime autora uopće ne nalazimo, samo prezime, otisnuto jednakim tipom slova kao i naslov zbirke, samo u crnoj, kontrastnoj varijanti). Takvo izdvojeno mjesto, nesumnjivo, ukazuje na povlaštenu pozicijukoju pjesma ima u kontekstu cjeline, no osim toga autopoetičkog (autorskog i/ili uredničkog) čina o osebujnosti pjesme Razlog prije svega svjedoči ona sama. Riječ je, naime, o uratku koji je u potpunosti izveden korištenjem postupka anadiploze – stilske figure gdje se jedna (ili više) riječi s kraja stiha ponavlja na početku sljedećega stiha. U slučaju Razloga možemo govoriti o kompletnoj anadplozi – cijela pjesma, od prvog do zadnjeg stiha, naime, funkcionira na način da se završna riječ svakoga stiha prenosi u novi stih, čime Kirin ne potvrđuje samo svoje izvanserijsko stilsko i strukturalno umijeće nego je riječ o posve jedinstvenom slučaju u kontekstu hrvatskoga pjesništva (ili barem takav primjer nije poznat autorici ovih redaka).

Watch the latest video from Lirka🦋 (@lirka__). Književni rodovi su vrste književno-duhovna stvaranja. Klasična podjela umjetnička književnost je na tri književna roda: liriku, epiku i dramu.Svaki se rod dijeli na manje grupe, a one na pojedine književne rodove. 'Lirka' donosi nove pjesme Miroslava Kirina, a ova zbirka pjesama svojim naslovom osocira na autorovu knjigu pjesama 'Zbiljka' iz 2009.

Adresa: MARŠALA TITA 35, 44450 HRVATSKA DUBICA: OIB: 16258283984: Matični broj: 03591344: Djelatnost: A fun and flirty dress with a twirl-worthy skirt, and embellished with glittery stars all over. The sweetheart shape of the corset makes the dress even more sensational. Listen to music from lIrka's library (37,874 tracks played).

POVEZANE KNJIGE