Prekovremeni rad

Prekovremeni rad - Ferčec, Goran | Bedriftsportalen.org Pročitajte knjigu izravno u pregledniku. Preuzmite knjigu u PDF, TXT, FB2 formatu na svoj pametni telefon. I još mnogo togabedriftsportalen.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Ferčec, Goran
DIMENZIJA
7,6 MB
NAZIV DATOTEKE
Prekovremeni rad.pdf
ISBN
4793593517674

OPIS

U vrijeme otuđenja i posvemašnjeg straha, u doba velikih riječi i gesta, na početku dvadeset prvoga stoljeća, kada svi zazivaju toleranciju i solidarnost, jasno je da upravo onoga o čemu se najviše govori ima najmanje. Novo doba donijelo je ne samo u tranzicijskim zemljama već i diljem svijeta strah i podjele veće nego ikada. Svjetsko bogatstvo raspodijeljeno je nejednako, a razlike između bogatih i siromašnih sve su veće, jaz je sve dublji. Umjetnički progovoriti o tome teško je, a da se ne skrene u pamflet, no da jest moguće, pokazuju upravo izvedbeni tekstovi Gorana Ferčeca. I Pismo Heineru M. kao i Radničkatrilogija – Radnice u gladovanju, Libreto i Svaka plava radnička bluza val je koji razbija stijenu kapitalizma munkovski su krik protiv sadašnjeg svijeta, odraz autorova angažmana i suosjećanja prema onima drugima, onima zapostavljenima, bilo da je riječ o radnicama ili radnicima, ili bilo kojoj drugoj grupi tranzicijom iscrpljenih kolektiva i pojedinaca. Ferčec u svojim izvedbenim tekstovima detektira sve probleme našega vremena, pokazujući iznova da je kazalište najmoćnije kulturno i političko polje pregovora i borbe. Njegove radnice gladuju, njegovi umjetnici ponašaju se poput prekarnih automata, no oni ne odustaju od svoje borbe – iako poraženi, oni su u očima čitatelja/gledatelja pobjednici jer njihova muka jest ona vječna, a njihova žrtva jest žrtva za neki pravedniji svijet koji sanjaju zajedno s nama. Prekovremeni rad knjiga je o današnjici i nama sada i ovdje. “Na kraju Trilogije ostaje samo zvuk, na kraju radničke povijesti čitamo sljedeću poruku upućenu njenim protagonistima, rečenicu uhvaćenu u gestu glazbe, u mogući povrat smisla (koju prepisujem velikim slovima): SVE ŠTO STE IKADA NAPRAVILI SADA JE PJESMA.” – Ivana Sajko “Trilogija je i trening i emancipacija pogleda – u cilju prepoznavanja radničkih tela decenijama transformisanih u tela naroda, ratnika, socijalnih slučaja i prosjaka. Radničkih tela kojima se valja od hrišćanske iscrpljenosti vratiti u punu snagu rada, kojom je moguće ucenjivati, proizvoditi, trgovati i, na kraju, emancipovati one koji se toj snazi dive, koji je gledaju u pozorištu i analiziraju, koji od nje žive i koji joj se ili pridružuju ili sklanjaju sa puta!” – Bojan Đorđev

Prekovremeni rad ne može da traje duže od osam časova nedeljno. Dakle, ukoliko je ugovorom o radu predviđeno da radnik radi 40 sati nedeljno, on ne može provesti više od 48 sati na radu u toku jedne nedelje. Prekovremeni rad.

Ako radi duže od četiri tjedna neprekidno ili više od 12 tjedana kroz kalendarsku godinu ili ako prekovremeni rad svih radnika određenog poslodavca prelazi deset posto ukupnoga radnog vremena u određenom mjesecu poslodavac je ... Prekovremeni rad pojedinog radnika ne smije trajati dulje od sto osamdeset sati godišnje, osim ako je ugovoreno kolektivnim ugovorom, a u tom slučaju ne smije trajati dulje od dvjesto pedeset sati godišnje. Zabranjen je prekovremeni rad maloljetnika (mlađih od 18 godina).

POVEZANE KNJIGE