Sluškinje

Sluškinje - Stockett, Kathryn | Bedriftsportalen.org Pročitajte knjigu izravno u pregledniku. Preuzmite knjigu u PDF, TXT, FB2 formatu na svoj pametni telefon. I još mnogo togabedriftsportalen.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Stockett, Kathryn
DIMENZIJA
3,11 MB
NAZIV DATOTEKE
Sluškinje.pdf
ISBN
7844519256319

OPIS

Tri naizgled obične žene povući će nimalo običan potez. Dvadesettrogodišnja Skeeter vratila se kući nakon što je diplomirala na sveučilištu u Mississippiju. Možda je sa sobom i donijela diplomu, no godina je 1962. i njezina majka neće biti zadovoljna dok na prstu svoje kćeri ne ugleda prsten. Skeeter bi utjehu potražila kod svoje drage sluškinje Constantine, no ova je u tajanstvenim okolnostima nestala s lica zemlje. Aibileen je crna sluškinja, mudra žena dostojanstvena držanja, koja odgaja svoje sedamnaesto bijelo dijete. Nešto se u njoj prelomilo nakon što joj je voljeni sin poginuo, a da šefovi ni okom nisu trepnuli. Predano odgaja djevojčicu koja joj je povjerena, premda zna da im je objema srce vjerojatno slomljeno. Minny, Aibileenina najbolja prijateljica, tusta je i niska ženica najdulje jezičine u Mississippiju. Nadaleko je poznata kao vrsna kuharica, no svojim si je jezikom u stanju skuhati velike nevolje koje su je koštale još jednog zaposlenja. Posao će naći kod ljudi koji su u gradu dovoljno kratko da za njezin loš ugled još nisu čuli, no i oni imaju svojih tajni. Naoko potpuno različite, priče tih triju žena isprepliću se dok se one potajno sastaju i na kocku stavljaju sve što imaju kako bi se oslobodile zagušujućih granica koje im određuje njihov grad i vrijeme u kojem žive. Jer granice nekad postoje upravo da bi se prelazile. Ovaj bezvremeni bestseler do danas je objavljen u 35 zemalja i prodan u više od 7 milijuna primjeraka te je proveo više od 100 tjedana na listi najprodavanijih naslova The New York Timesa. Filmska adaptacija, s nezaboravnom glumačkom ekipom predvođenom Octavijom Spencer, osvojila je jednog Oscara kao i još tri nominacije. Dirljiv roman koji pršti humorom i nadom, Sluškinje su bezvremena i univerzalna priča o pravilima kojima se povinujemo i onima koja jednostavno moramo zaobići.

veljače 2014. Sluškinje su, naime, jedna od socijalnih kategorija žena u Republici Gilead, državi uspostavljenoj pučem nakon neimenovane katastrofe na teritoriju bivšeg SAD-a. Glavna je karakteristika tog totalitarnog i vrlo tradicionalnog društva stroga podjela na muškarce i žene, pri čemu su žene potpuno podjarmljene. Žene odjevene u likove iz popularne serije "Sluškinjina priča" marširale su i prošle godine zagrebačkim ulicama.

- Je li ovo riječ o snimanju kadrova serije "Sluškinjina priča", najčešće je pitanje koje su nam postavili turisti koji su s oduševljenjem slikavali svaki njihov korak. Sluškinje, dramski tekst francuskoga pisca Jeana Geneta, dramatičara i političkog aktivista prošloga stoljeća, jednoga od istaknutih predstavnika avangardnog teatra, ali i teatra apsurda - komad je koji svojom nedvojbenom aktualnošću pronalazi svoj put do suvremenog gledatelja, gotovo zahtijevajući nova uprizorenja i ponovna čitanja ... Jean Genet: Sluškinje - paralelna ekspozicija. Sviđa mi se: 169.

POVEZANE KNJIGE