Špilberk

Špilberk - Hitrec, Hrvoje | Bedriftsportalen.org Pročitajte knjigu izravno u pregledniku. Preuzmite knjigu u PDF, TXT, FB2 formatu na svoj pametni telefon. I još mnogo togabedriftsportalen.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Hitrec, Hrvoje
DIMENZIJA
8,36 MB
NAZIV DATOTEKE
Špilberk.pdf
ISBN
7156530474460

OPIS

Hrvoje Hitrec napisao je intrigantan biografski roman čiji je narativni okvir priča o barunu Trenku – Jamesu Bondu 18. stoljeća, vojniku, gospodinu, kockaru i junaku, sinu pruskog časnika koji se rodio u Kalabriji, talijanskoj regiji, 1. siječnja 1711. kao Franz Seraphicus barun von der Trenck. Bio je najpopularniji junak u tadašnjoj Europi, koji je svojim hrabrim i dotad neviđenim vojnim pothvatima sa šačicom Slavonaca okupljenih u postrojbi zvanoj Trenkovi panduri preživio 102 dvoboja, 14 ranjavanja i dvije osude na smrt, kojemu su od kuge umrli žena i četvero djece. U tamnici Špilberk proveo je dvije godine. Špilberk je treći dio ciklusa romana Hrvoja Hitreca u kojem oslikava političku povijest Hrvata. U romanu Kolarovi ispripovjedio je političku povijest 20. stoljeća (od smrti Stjepana Radića do Domovinskoga rata), u romanu Što Bog dade i sreća junačka bavio se 19. stoljećem i banom Josipom Jelačićem, a priča Špilberka smještena je u 18. stoljeće. Roman je pisan u epistolarnoj formi (iz kaznionice Špilberk plemić Lovro piše pisma svojoj ženi…). Hitrec se zavidnom naratološkom vještinom približio remek-djelu epistolarnog romana – romanu Opasne veze Pierrea Choderlosa de Laclosa. Upustivši se u biografsku avanturu oblikovanja napetosti između priča koje su već poznate i ispričane i priče koju će sam ispričati, Hrvoje Hitrec je, rekonstruirajući prošle događaje iz života baruna Trenka, osobe začuđujućeg erosa prema znanju, konstruirao njegov posve nov portret. U tom epistolarnom romanu o povijesti, strasti i slobodi prepoznaje se Hitrecova strast za razotkrivanjem istine koju je povijest dosudila važnim osobama navodeći čitatelja na stalna, opetovana čitanja pikanterija iz njihova života.

455 likes · 131 were here. Nový hudební festival, který proběhne 12/8/2017 na nádvoří hradu Špilberk - Dubioza kolektiv, Russkaja, Bohemian Betyars, Circus Brothers a MALALATA.... Novi roman hrvatskoga književnika Hrvoja Hitreca „Špilberk", biografski roman čiji je narativni okvir priča o barunu Trenku predstavljen je u subotu na izložbenom prostoru Školske knjige na Interliberu na Zagrebačkom velesajmu (ZV). Špilberk H.

The Brno Trade Fair is 1.4 km from Špilberk Villa Pellicova, while the St. Peter and Paul Cathedral is 600 metres away. Špilberk SHORA pod sněhem a při mrazivém západu slunce.

POVEZANE KNJIGE