Ivica Todorić – biografija

Ivica Todorić – biografija - Bošković, Ratko | Bedriftsportalen.org PDF, TXT, FB2. ePUB. MOBI. Knjiga je napisana 2021. Potražite knjige na bedriftsportalen.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Bošković, Ratko
DIMENZIJA
4,8 MB
NAZIV DATOTEKE
Ivica Todorić – biografija.pdf
ISBN
7994312322618

OPIS

Više od četvrt stoljeća Ivica Todorić gradio je uz pomoć političara i bankara svoje poslovno carstvo i stvorio ogromnu kompaniju Agrokor. Taj nekadašnji provincijski trgovac cvijećem, koji je započeo karijeru s obiteljskog imanja u Kloštar-Ivaniću kombijem opskrbljujući cvijećem zagrebačke cvjećare, postao je gazda kompanije knjigovodstvene vrijednosti 7,5 milijardi kuna, s prihodom na kraju 2015. godine od gotovo 50 milijardi kuna i sa 60.000 zaposlenih, kudikamo najveće privatne kompanije u Hrvatskoj sa sjedištem u ostakljenom neboderu u centru Zagreba. Ta je kompanija postala kičmom hrvatskog gospodarstva, a njemu i njegovoj obitelji osigurala ogromno bogatstvo, luksuz i raskoš, privatni helikopter, jahtu, vilu na moru, privatni otok. Knjiga „Ivica Todorić : Biografija hrvatskog kralja biznisa i politike“ bavi se ličnošću, karijerom, usponom i padom tog najvećeg i najmoćnijeg hrvatskog tajkuna Ivice Todorića. U knjizi se opisuju korijeni obitelji Todorić, uspon privrednog rukovodioca iz socijalističkog doba Ante Todorića, oca Ivice Todorića, njegovi politički problemi 1971., te zatim razvoj njegovog privatnog biznisa koji je bio temelj sinu Ivici Todoriću da stvori najveću kompaniju nezavisne Hrvatske. Prate se odrastanje i prvi poslovni potezi Ivice Todorića u sferi uzgoja cvijeća, zatim njegovo spretno djelovanje kada je započela hrvatska tranzicija i privatizacija, prati se širenje njegovog koncerna, njegova uloga na sveukupnu privredu Hrvatske, te rast njegovog velikog pozadinskog utjecaja na hrvatsku politiku i društvo. Opisuje se i njegovo poslovanje na međunarodnom planu, širenje na regiju, dealovi s bankama, sve do kobnog preuzimanja slovenskog „Mercatora“ kada je Todorić naoko bio na vrhuncu, a zapravo na početku pada. Kupnjom „Mercatora“ je počeo Todorićev sunovrat i sve je to propalo u roku od nekoliko mjeseci. Početkom 2017. otkriveno je da je Agrokor pred bankrotom, potom je u petak 7. travnja 2017. Todorić zbog opasnosti od stečaja bio prisiljen pozvati državu da u Agrokor uvede izvanrednu državnu upravu, kako bi spasila ne samo Agrokor, nego i tisuće Agrokorovih dobavljača i vjerovnika, desetke tisuća zaposlenika, mnoštvo malih poduzetnika koji su poslovali s Agrokorom, koje je Todorić svojim neodgovornim poslovanjem doveo do propasti. Šest mjeseci poslije, u ponedjeljak 9. listopada 2017., nova privremena uprava Agrokora otkrila je javnosti šokantne podatke kako je Todorić neodgovorno i prevarantski upravljao Agrokorom i kako je izvlačio milijarde kuna. Nikada u suvremenoj hrvatskoj povijesti neki poduzetnik nije s takve visine pao tako nisko, tako naglo i tako neočekivano, kao Ivica Todorić. Knjiga Ratka Boškovića opisuje kako se i zašto to dogodilo, kako je Todorić stvorio svoje golemo carstvo i kako ga je zbog svoje pohlepe upropastio.

imenovan veleposlanikom u Japanu i Republici Koreji. Iz diplomacije odlazi Todoriću, ...

Sve je platio Agrokor: U 4 godine Todorići na odijela potrošili 498.000 eura Datum objave: 01. travanj 2014./Autor: Nada Landeka Ivica Todorić je dijete cvijeća! Dok je otac Ante Todorić služio zatvorsku kaznu u Staroj Gradiški, mlađahni je Ivica studirao na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu otkrivajući postepeno u sebi poduzetničke sposobnosti koje je sigurno naslijedio od starog Ante, jer je majka Ivana bila skromna učiteljica iz Kloštar-Ivanića. Knjiga „Ivica Todorić : Biografija hrvatskog kralja biznisa i politike" bavi se ličnošću, karijerom, usponom i padom tog najvećeg i najmoćnijeg hrvatskog tajkuna Ivice Todorića.

POVEZANE KNJIGE