Europski sustav zaštite prava manjina

Europski sustav zaštite prava manjina - Kumrić, Mazur Nives | Bedriftsportalen.org Pročitajte knjigu izravno u pregledniku. Preuzmite knjigu u PDF, TXT, FB2 formatu na svoj pametni telefon. I još mnogo togabedriftsportalen.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Kumrić, Mazur Nives
DIMENZIJA
7,59 MB
NAZIV DATOTEKE
Europski sustav zaštite prava manjina.pdf
ISBN
7310570383124

OPIS

Knjiga je prva publikacija na hrvatskom jeziku koja kronološki i tematski usustavljuje postojeću europsku pravnu regulativu na području zaštite manjina. Namijenjena je pravnoj struci, ali i širokom krugu čitatelja, u čijem su središtu interesa pitanja etniciteta, nacionalnog identiteta, multikulturalnosti te zaštite manjina i ljudskih prava općenito. Knjiga omogućuje razumijevanje i poimanje ideja i procesa koji su pratili petostoljetnu zaštitu prava manjina na europskom kontinentu čije će posljedice nesumnjivo utjecati i na budući kulturni, socijalni i politički razvoj europskih država. Osim toga, njome se nastoji upozoriti na nužnost pojačavanja aktivnosti u zaštiti prava manjina i nalaženju optimalnih rješenja jer, kao što je u preambuli Okvirne konvencije za zaštitu nacionalnih manjina istaknuto: »Burna povijest Europe pokazala je kako je zaštita nacionalnih manjina bitna za stabilnost, demokratsku sigurnost i mir na ovom kontinentu.«

Konvencija prepoznaje kako se kroz europsku povijest došlo do zaključka da je zaštita nacionalnih manjina jedan od ključnih ... 1 ZAŠTITA PRAVA MANJINA U EUROPSKOJ UNIJI: IZVORI DVOSTRUKIH MJERILA ZA ZEMLJE ČLANICE I KANDIDATKINJE Antonija Petričušić* Ispitujući izovre dvostrukih zahtjeva u pogledu zaštite manjina za stare države člancie Europske unije i one koje su to postajale nakon tzv. kopenhaških kriterija iz 1993.

kopenhaških kriterija iz 1993. godine, ovaj članak uvodno prikazuje politiku zaštite ljudskih prava Unije, a Tatalovi}, S., Europski modeli ostvarivanja ..., Polit.

POVEZANE KNJIGE