Rezalište

Rezalište - Štiks, Igor | Bedriftsportalen.org Pročitajte knjigu izravno u pregledniku. Preuzmite knjigu u PDF, TXT, FB2 formatu na svoj pametni telefon. I još mnogo togabedriftsportalen.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Štiks, Igor
DIMENZIJA
12,64 MB
NAZIV DATOTEKE
Rezalište.pdf
ISBN
6609150962537

OPIS

Jedne tople večeri, nakon dvadeset i pet godina, došlo je vrijeme da se obitelj ponovno sastane u malom balkanskom gradu iz kojega su sinovi otišli, u kojem je nekada vladala sreća i napredak, dok se nad njima nije nadvila sjena rata. U grad su se iz Sjedinjenih Država nenadano vratili najstariji sin Vladimir, istaknuti profesor ekonomije, snaha Helena i unuk David, a baka Nadia i djed Klement ne mogu dočekati da ih konačno vide. Na tu će obiteljsku večeru nenadano doći i sin Igor, ratni reporter, čovjek bez korijenja, koji sebe okrivljuje za obiteljsku tragediju. Tijekom jedne noći, od predjela do digestiva, Igor Štiks vodi nas kroz napetu i zanimljivu obiteljsku povijest koja je nužno opterećena politikom dvadesetog i dvadeset i prvog stoljeća, a u kojoj važnu ulogu igra pradjed Oskar, mladi austrougarski vojnik koji je iskusio Oktobarsku revoluciju da bi, na koncu, skončao u logoru, zbog nečiste krvi, za vrijeme Drugog svjetskog rata. Noć u kojoj se razotkrivaju dugo potisnute tajne, u kojoj izbijaju sukobi i osvete, u kojoj se vidi da je prošlost nemoguće vratiti, ali da je iz njezinih kliješta moguće izvući ljudskost i prisnost. Obiteljska večera u kojoj se rasplamsavaju davne strasti, u kojoj se spajaju tragedija i humor, a smisao svemu daje onaj najmlađi, neprilagođeni tinejdžer David. Ta noć kao i svaka završava svitanjem, no je li to novi početak ili tek novo razilaženje, to ne znamo, kao što ne možemo znati ni svoju sudbinu. Rezalište Igora Štiksa zadire u sve one rezove i rane koje rat stvara ljudima i oni jedni drugima, bavi se emocijama i nemogućnošću da se prošlost i osobe iz vlastitih života izrežu škarama.

Objavio je dva nagrađivana romana, "Dvorac u Romagni ... Alang, grad na zapadnoj obali Indije, sa svojim blagim pješčanim obalama i velikom razlikom između plime i oseke pokazao se kao idealno mjesto za jedno takvo rezalište i postao je posljednja destinacija za oko osam tisuća brodova. Ubrzo su se uz rezališta počeli otvarati i dućani za prodaju stvari s tih brodova. Rezalište Igora Štiksa zadire u sve one rezove i rane koje rat stvara ljudima i oni jedni drugima, bavi se emocijama i nemogućnošću da se prošlost i osobe iz vlastitih života izrežu škarama. Rezalište na jedan dan postaje trkaća staza za karting Druga nagrada Šibenika u karting natjecanjima održat će se ove nedjelje na parkingu brodaričke plaže Rezalište, u sklopu bodovanja za Regionalno prvenstvo Hrvatske Regija... Nakon točno 52 godine plovidbe, najstariji u floti Jadranskog pomorskog servisa (JPS) tegljač Pluton, krenuo je na svoje posljednje putovanje, u smjeru brodogradilišta u Kraljevici, gdje će biti izrezan, javlja portal Brodovi u Rijeci.

Pretraga. Povratak na vrh. Većina 'dubrovačkih' kruzera otplovila je u rezalište, no na kraju tunela vidi se svjetlo: kolaps putničkog brodarstva mogao bi dovesti do revolucije.

POVEZANE KNJIGE