Sibila Katarine Zrinske

Sibila Katarine Zrinske - Pelc, Milan | Bedriftsportalen.org PDF, TXT, FB2. ePUB. MOBI. Knjiga je napisana 2021. Potražite knjige na bedriftsportalen.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Pelc, Milan
DIMENZIJA
10,77 MB
NAZIV DATOTEKE
Sibila Katarine Zrinske.pdf
ISBN
9302262314722

OPIS

“Sibila Katarine Zrinske” Milana Pelca nije samo zanimljivo i vrijedno djelo u jezičnom i likovnom smislu, ona je svojevrsna metafora uspona i pada Zrinskih i Frankopana. To joj daje posebnu simboličku auru, jer su članovi tih dviju magnatskih obitelji bili glavni sudionici političkog, gospodarskog i kulturnog života Hrvatske i Ugarske tog vremena. Zrinske i Frankopane obično se promatra kroz optiku ratničkog herojstva, političke borbe i različitih, pretežito književnih, kulturnih nastojanja. Sibila Katarine Zrinske na osebujan način otvara pogled prema ludičkoj strani njihove životne zbilje – prema prostoru igre i zabave, prema sferi ležerne i pomalo pusto- pašne razbibrige, oplemenjene simboličkom, alegorijskom i satiričkom nadgradnjom. Pritom je osobito važna simbolika u kojoj je središnji lik božica sreće, Fortuna. Zahvaljujući njoj Sibila je usađena u mitsku tradiciju invokacije sreće i dobroga usuda, čija aktualnost nikad ne prestaje. Upravo je Nikola Zrinski invokaciju sreće ugradio u svoje znamenito geslo Sors bona nihil aliud (Dobar usud i ništa drugo), dok je Fran Krsto Frankopan u nizu stihova svojeg Gartlica za čas kratiti opjevao nepouzdanost i prevrtljivost sreće. Zbog toga Sibilu, namijenjenu veseloj igri pogađanja budućnosti s duhovitim i satiričkim osvrtima na nestalnost sreće, danas doživljavamo kao simbolički podsjetnik na kob posljednjih Zrinskih i Frankopana. Na kolu sreće oni su se popeH do visokih časti, ah im je Fortuna okrenula leđa i u kratkom vremenu nemilosrdno uništila obje velikaške obitelji.

BratuliÊ, Zagreb: Matica hrvatska, 2014), Ëime je omoguÊeno njezino svestrano istraæi-vanje koje je i prije objavljivanja zapoËeo Ivan Zvonar (2006). NESRETNA FORTUNA - esej o gatanju; Knjiga gatalica kneginje Katarine Zrinske, prva sibila na hrvatskom jeziku. 50,00 kn dostupno.

godine) bila je hrvatska književnica. Kći Vuka II.Krste Frankopana Tržačkog i njegove druge supruge Uršule Innhofer, udala se godine 1643.

POVEZANE KNJIGE