Šešir pun neba

Šešir pun neba - Pratchett, Terry | Bedriftsportalen.org Pročitajte knjigu izravno u pregledniku. Preuzmite knjigu u PDF, TXT, FB2 formatu na svoj pametni telefon. I još mnogo togabedriftsportalen.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Pratchett, Terry
DIMENZIJA
12,10 MB
NAZIV DATOTEKE
Šešir pun neba.pdf
ISBN
2761329622287

OPIS

Nakon što je u prethodnoj knjizi „Tiffany protiv vilinske kraljice” u dobi od samo devet godina djevojčica Tiffany uspjela poraziti čak i vilinsku kraljicu, u novom romanu u izdanju Lumena, „Šešir pun neba”, Tiffany Cuka ima 11 godina i puno više iskustva. Tiffany sada mora naučiti kako biti prava vještica, a u tome joj treba pomoći iskusna vještica, gospođica Jakoja. Ali, naukovanje male Tiffany ne prolazi bez teškoća. U novom romanu pratimo Tiffany koja stiže u kuću gospođice Jakoja, inače posve obične vještice osim što ima dva tijela. Očekujući da odmah nauči sva vještičja umijeća, Tiffany je razočarana jer s gospođicom Jakoja liječi bolesne ljude i muze koze. Svaki put kad sjedne na metlu Tiffany povraća, a ne zna složiti ni običnu zavrzlamu, klupko svega i svačega koje otkriva krije li se u blizini kakva čarolija. Druge djevojčice, vještičje naučnice, nisu je dočekale raširenih ruku. A kada se naivna Tiffany još i pohvali da joj je najuglednija vještica, gospa Vedrivosak, nakon borbe s vilinskom kraljicom darovala šešir, potpuno zaboravivši da je riječ o virtualnom šeširu, vještičje je naučnice ismijavaju. K tome, nedostaju joj krajolik i tišina rodnoga Krša. No, sve bi to bilo podnošljivo da joj se nije prikradalo rojilo, bestjelesno zlo koje uđe u mozak i iskrivi duh i osobnost svojeg „domaćina”. Rojilo je ušlo u Tiffany, ona je postala zla, ali i vješta u čaranju. Epska borba Tiffany protiv zla u sebi postaje neizbježna, a u toj borbi strada i jedno tijelo gospođice Jakoja. Tiffany svesrdno pomažu vilenjaci Nac Mac Feeglei, crvenokosi čovječuljci plave kože u kiltu, visoki samo petnaest centimetara, koji vole piće, tučnjavu i krađu, a ne vole kupanje. Predvodi ih Rob Biloko, a bez njih, tko zna bi li Tiffany ikada pobijedila rojilo. Neprocjenjiva joj je bila i podrška mudre vještice Vedrivosak koja je hrabri da pronađe u sebi snagu za tu odlučnu borbu. Na tome uzbudljivom putu Tiffany se susreće i sa samom Smrću, ali još važnije, spoznaje samu sebe. Na kraju Tiffany pobjeđuje u borbi u kojoj je sazrela i postala prava vještica s vlastitim šeširom, šeširom punim neba.

Zima mora umrijeti, a Čitajte s djecom - Terry Pratchett: "Šešir pun neba" Za Čitaj knjigu piše Tatjana Barat Ako je vaše dijete ljubitelj magije kakvu pružaju djela poput "Harryja Pottera", a istodobno zaljubljenik u vile, prirodu i vještice, kao i djela koja pružaju životne lekcije poput "Malog princa", ne dvojite ni trenutka... Permalink: http://skupnikatalog.nsk.hr/Record/nsk.NSK01000796983/Details: Matična publikacija: Republika (Zagreb. 1945) 67 (2011), 9 ; str.

Riječ je o naslovu iz serijala o Svijetu Diska u čijoj povijesti postoji mnogo pojedinačnih priča - "Šešir pun neba" prati Tiffany ... Od knjiga za mlade čitatelje tu je i "Šešir pun neba" Terryja Pratcheta, jednog od najvažnijih književnika engleskog govornog područja, koji je za svoj doprinos književnosti odlikovan viteškom titulom. Riječ je o naslovu iz serijala o Svijetu Diska u čijoj povijesti postoji mnogo pojedinačnih priča - "Šešir pun neba ... Šešir pun uspomena .

POVEZANE KNJIGE