Poglavlje o arhitekturi

Poglavlje o arhitekturi - Lukacs, Gyorgy | Bedriftsportalen.org PDF, TXT, FB2. ePUB. MOBI. Knjiga je napisana 2021. Potražite knjige na bedriftsportalen.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Lukacs, Gyorgy
DIMENZIJA
12,92 MB
NAZIV DATOTEKE
Poglavlje o arhitekturi.pdf
ISBN
7323694622819

OPIS

Esej je objavljen kao sastavni dio prvog izdanja Lukacseva najvažnijeg estetičkog spisa, Osobenost estetskog iz 1963. godine. Prema njegovu mišljenju arhitektura je svjetotvorna umjetnost jedina sposobna izraziti cjelokupni društveni bitak određene epohe, koja nije kadra djelovati kao kritička umjetnost, no koja oblikovanjem svijeta oponaša zakonitosti zbilje u koju je uronjen, a svoj estetski značaj zadobiva tek onda kad zadovolji svoju tehnološku zadaću: “arhitektura postaje umjetnošću tek kada čovjek počne stvarati prostor koji mu doista pripada i kada taj prostor postane elementom njegove proširene osobnosti, njegov vlastiti stvoreni svijet”.

Što je forma i kako ... O vaţnosti kamena u rimskoj arhitekturi govori nam i Vitruvije - rimski arhitekt iz vremena Augusta, ĉije djelo ''Deset knjiga o arhitekturi'' predstavlja jedinstveni saĉuvani prikaz o arhitekturi i praktiĉnoj tehnici iz doba antike. On razlikuje najmanje tri vrste kamena: meki, srednje meki i tvrdi kamen. Arhitektura je prema rečima Gyorgy Lukacsa jedina umetnost koja je sposobna izraziti celokupno društveno bivstvovanje jedne epohe.

Sva prava ... značaj svjetla u arhitekturi 094 9.3. Uvjeti o kojima ovise razina i kvalitet dnevnog osvjetljenja u prostorijama 098 X.

POVEZANE KNJIGE