Filozofija kao liječenje duše

Filozofija kao liječenje duše - Voelke, Andre-Jean | Bedriftsportalen.org PDF, TXT, FB2. ePUB. MOBI. Knjiga je napisana 2021. Potražite knjige na bedriftsportalen.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Voelke, Andre-Jean
DIMENZIJA
3,73 MB
NAZIV DATOTEKE
Filozofija kao liječenje duše.pdf
ISBN
9993232924975

OPIS

Studije povjesničara filozofije razrađuju ideju poznatu još iz tekstova većine antičkih filozofa, da je filozofija terapeutika i da su filozofski tekstovi svojevrsne “duhovne vježbe” koje autor sam prakticira i preporučuje svojim čitateljima “tako da se svaka tvrdnja u tim tekstovima mora tumačiti prije svega u perspektivi učinka koji se želi proizvesti, a ne kao postavka koja adekvatno izražava misao i nazore autora”. Pokušavajući odgovoriti na pitanje omogućuje li poimanje jezika što ga zastupa pojedini antički filozof bolje razumijevanje načina na koji on poima terapijsku funkciju filozofije, Voelke razmatra probleme zdravlja duše i sreće uma u filozofiji Epikurovoj, Hrizipovoj, Marka Aurelija, Seksta Empirika i drugih antičkih mislilaca.

[Te poredbe] počele su me zanimati tek u trenutku kad smo čitali Wittgensteinova Filozofijsk… Filozofija kao liječenje duše. 29.5.2017; Voelke; filozofija; U većine antičkih filozofa srest ćemo ideju da je filozofija terapeutika.

André-Jean Voelke. Oblast: Društvene i humanističke nauke, Filozofija.

POVEZANE KNJIGE