Suvremeni roman u raljama života

Suvremeni roman u raljama života - Ryznar, Anera | Bedriftsportalen.org PDF, TXT, FB2. ePUB. MOBI. Knjiga je napisana 2021. Potražite knjige na bedriftsportalen.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Ryznar, Anera
DIMENZIJA
6,31 MB
NAZIV DATOTEKE
Suvremeni roman u raljama života.pdf
ISBN
8040393907854

OPIS

Studija o interdiskurzivnosti Knjiga Suvremeni roman u raljama života značajan je prinos razumijevanju hrvatske proze na prijelomu tisućljeća. Ona obogaćuje hrvatsku znanost o književnosti i interpretaciju tekuće prozne produkcije profinjenim stilističkim čitanjima i teorijski utemeljenim uvidima. U kontekstu domaće stilistike, znanosti o književnosti i humanistike ova knjiga prvi put precizno obrađuje važan fenomen interdiskurzivnosti u suvremenom hrvatskom romanu, ali također, u njoj se prvi put metodološki relevantno i analitički sustavno otvara problem interdiskurzivnosti proznog teksta te se upućuje na njegovu povezanost s nužnošću širenja analitičkih metoda tekstualne stilistike prema diskurziviranom kontekstu. Posljedice su takva pristupa prelaženje granica tradicionalne pa i suvremene stilistike, ali i nužnost međusobnog prelaženja granica humanističkih i društvenih disciplina općenito. Krešimir Bagić, iz recenzije Uvodeći pojam interdiskurzivnosti, koji joj omogućuje da na stilskoj razini književnoga teksta odčitava učinke sraza literarnog diskurza s ostalim društvenim diskurzima koji sačinjavaju njegov kontekst, autorica predlaže da se općepoznata orijentacija suvremene hrvatske proze na društvenu zbilju prestane isključivo motriti na tematsko-motivskoj i počne analizirati i na formalnoj, stilskoj i diskurznoj razini. S obzirom na to da su u domaćoj akademskoj kritici iscrpne analize ovoga tipa postale iznimno rijetke i da suvremena hrvatska proza zbog toga ostaje mahom nepročitana, ova knjiga u tom smislu predstavlja značajan doprinos. Njome je, osim toga, autorica demonstrirala iznimnu upućenost u tradicionalnu i recentnu literaturu o problemima kojima se u knjizi bavi te razvijenu sposobnost da ih sažme, pregledno izloži, poveže i kritički obrazloži. Posebno treba istaknuti posljednje, jer, premda je riječ o autoričinom prvijencu, u tome se očituje zrelost njezinog analitičkog mišljenja. To je kvaliteta koja čitanje ove knjige pretvara u provokativno i uzbudljivo putovanje najnovijom hrvatskom romanesknom prozom. Tvrtko Vuković, iz recenzije

filmom „U raljama života" s Dubravkom Ugrešić kao scenaristicom i Vitomirom Lončar u glavnoj ulozi. Objavila je knjigu Suvremeni roman u raljama života: studija o interdiskurzivnosti (2017). Uredila je zbornik čitanja hrvatske proze Vila-kiklop-kauboj (2012), zbornik Svijet stila, stanja stilistike (2015), suuredila knjigu Jezik in fabula: pisci o jeziku i stilu (2017), a s engleskog prevela knjige Glas i ništa više Mladena Dolara (2009 ... ŠTEFICA CVEK U RALJAMA ŽIVOTA Dubravka Ugrešić Izdavač Grafički zavod Hrvatske, biblioteka Ogledala, format 12x19 cm, 96 strana, latinica, tvrd U drugom dijelu rada analizirat će se roman Štefica Cvek u raljama života.

This movie, based in part on the popular novel, tells two tales about modern women. One is Stefica Cvek, average and lonely girl who is desperately trying to find the man of her dreams.

POVEZANE KNJIGE