Utopljenici i spašeni

Utopljenici i spašeni - Levi, Primo | Bedriftsportalen.org PDF, TXT, FB2. ePUB. MOBI. Knjiga je napisana 2021. Potražite knjige na bedriftsportalen.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Levi, Primo
DIMENZIJA
6,7 MB
NAZIV DATOTEKE
Utopljenici i spašeni.pdf
ISBN
6481888733158

OPIS

Nerijetka su tumačenja po kojima povijesne procese određuju ekonomija, ideologija, klasa, nacija… Nisu sasvim netočna, ali kao u poslovici o stablu i šumi, zanemaruju upadljivo: poviješću upravlja čovjek. Utopljenici i spašeni Prima Levija eseji su o čovjeku, stvaratelju povijesti i njenoj žrtvi. Govore o ljudima koji su u vrtlogu Holokausta, najtežem od svih moralnih i političkih poremećaja koji se ikada dogodio, spasili život ili su spasili vlastitu savjest. Rijetko kada i jedno i drugo. O ljudima koji su se u abnormalnim prilikama moralno utapali na raznolike načine, katkad bezazleno, katkad zločinački, ali i o abnormalnim prilikama u kojima je, začudo, još uvijek bilo moguće donositi moralne odluke. Na koncu, iza svega stoji odluka pojedinca, bila moralna, bila zločinačka, bila banalna. Ili ona najgora: zločinačka koja je sebe uspjela uvjeriti da je moralna. To je fašizam. Koliko god je nepojmljiv u svojoj odvratnosti, fašizam je ipak ljudski produkt. Utopljenici i spašeni primijenjena su antropologija, bolna u svojoj raspetosti između potrebe za vjerom u čovjeka i strahom od tog istog stvora: ako je jednom već bio u stanju stvoriti Auschwitz, znači da ga uvijek i opet može ponoviti. S tom mišlju valja nam živjeti među ljudima i sačuvati ljudskost.

Na tridesetogodišnjicu samoubojstva Prima Levija i 25 godina od prvoga hrvatskoga izdanja jednog od najvažnijih romana o holokaustu Zar je to čovjek predstavljamo njegovo novo izdanje, te po prvi puta u Hrvatskoj Levijevu knjigu eseja Utopljenici i spašeni. Opis. Nerijetka su tumačenja po kojima povijesne procese određuju ekonomija, ideologija, klasa, nacija… Nisu sasvim netočna, ali kao u poslovici o stablu i šumi, zanemaruju upadljivo: poviješću upravlja čovjek. Item type Current location Collection Call number Status Date due Barcode Item holds; Knjiga Knjižnica FFZG Esejima „Utopljenici i spašeni" pokazuje koliko je važna kulturološka pozadina preživjelih logoraša, jer im tek ona omogućuje ozbiljnu interpretaciju događaja čiji su sudionici bili - tek su politički zatvorenici, daleko ispred Židova i kriminalaca, što su bile tri glavne kategorije zatvorenika, mogli imati pozadinu koja bi im ... Utopljenici i spašeni primijenjena su antropologija, bolna u svojoj raspetosti između potrebe za vjerom u čovjeka i strahom od tog istog stvora: ako je jednom već bio u stanju stvoriti Auschwitz, znači da ga uvijek i opet može ponoviti.

S tom mišlju valja nam živjeti među ljudima i sačuvati ljudskost. ,,Utopljenici i spašeni" su eseji koji govore o čoveku, o stvaraocu istorije i njenoj žrtvi. U esejima, Primo Levi govori o ljudima koji su se spasili iz Holokausta, o ljudima koji su spasili svoje živote i o ljudima koji su spasili svoju savest. Utopljenici i spašeni Prima Levija eseji su o čovjeku, stvaratelju povijesti i njenoj žrtvi.

POVEZANE KNJIGE