Slavonice

Slavonice - Jakšić, Martin | Bedriftsportalen.org Pročitajte knjigu izravno u pregledniku. Preuzmite knjigu u PDF, TXT, FB2 formatu na svoj pametni telefon. I još mnogo togabedriftsportalen.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Jakšić, Martin
DIMENZIJA
6,53 MB
NAZIV DATOTEKE
Slavonice.pdf
ISBN
7930373098245

OPIS

Slavonice dijalektološke i frazeološke donose opsežno i vrijedno paremiološko i leksičko blago kao rezultat višegodišnjeg marljivog istraživanja, prikupljanja, provjeravanja, uređivanja i obrade na velikom i idiomski raznolikom socio-kulturnom arealu istočne Hrvatske i temeljitom ispisivanju iz brojnih pisanih izvora. Građa se temelji na slavonskom dijalektu (slavonskoj ikavici, ekavici, jekavici, štakavici i šćakavici, na seoskim i gradskim govorima od iskona do danas), djelomično akcentiranom. “Pisano je vrlo pregledno, primjerenim metajezikom i stilom, što ga čini pristupačnim ne samo dijalektolozima i frazeolozima, nego i kroatistima, slavistima, etnolozima, etimolozima, piscima, povjesničarima jezika i drugim stručnjacima. Knjiga je namijenjena tzv. široj javnosti, kultunim i zavičajnim društvima, čitaonicama i muzejima, zavičajnoj nastavi hrvatskoga jezika, školskoj i fakultetskoj naobrazbi i pisanju odgovarajućih priručnika i udžbenika, tematskog i etnološkog rječnika da bi se zanemarena nematerijalna kulturna baština njegovala i sačuvala za sadašnje i buduće naraštaje.” -Martin Jakšić“Djelo je relevantno i kao frazeološka zbirka, ali i kao doprinos očuvanju organskih idioma u vrijeme kad im se pod utjecajem općenacionalnoga jezičnog standarda neprestano smanjuje komunikacijski doseg, čemu doprinose i sociolingvistička strujanja kojima su organski idiomi izloženi u vrijeme globalizacije.” -Marko Samardžija “Riječ je o zbirci slavonskih uzrečica, mudrih izreka, poslovica, klišeja, parafraza, frazema i frazeoloških sraslica te imena i naziva. Pomno skupljeni i funkcionalno razvrstani izrazi i izreke svjedoče, kako ističe sam autor, o “životnoj mudrosti nastaloj na temelju slavonskoga načina gledanja na svijet i život.” -Josip Užarević

You will find a tour desk at the ... Slavonice is a small (roughly 2500 inhabitants) historic town in South Bohemia, near the border with Austria.Because of its well-preserved renaissance centre, it is called "smaller Telč".Slavonice is a charming town and definitely an off-the-beaten-path destination. Slavonice O víkendu 22. a 23.

1. januára 2012 tu žilo 2 556 obyvateľov, z toho 1 278 mužov a 1 278 žien, pričom priemerný vek v meste bol 40,7 roka (muži 39,5 roka, ženy 41,9 roka). Slavonice dijalektološke i frazeološke donose opsežno i vrijedno paremiološko i leksičko blago kao rezultat višegodišnjeg marljivog istraživanja, prikupljanja, provjeravanja, uređivanja i obrade na velikom i idiomski raznolikom socio-kulturnom arealu istočne Hrvatske i temeljitom ispisivanju iz brojnih pisanih izvora. Kanalizační řád Slavonice - Mutišov.pdf (PDF) Kanalizační řád Slavonice - dodatek DZOV 2018.pdf (PDF) Kanalizační řád Slavonice situace.pdf (PDF) Kanalizační řád Slavonice.pdf (PDF) Slavonice_2019_priloha_c_20_(Porovnani).pdf (PDF) Zobrazit všechny dokumenty Wetterbericht Slavonice.

POVEZANE KNJIGE