Popizam

Popizam - Hackett, Pat | Bedriftsportalen.org Pročitajte knjigu izravno u pregledniku. Preuzmite knjigu u PDF, TXT, FB2 formatu na svoj pametni telefon. I još mnogo togabedriftsportalen.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Hackett, Pat
DIMENZIJA
5,31 MB
NAZIV DATOTEKE
Popizam.pdf
ISBN
5413944959453

OPIS

Šezdesete je pomela kulturna oluja – pop art, psihodelija. Bob Dylan, underground filmovi – a u New Yorku je u središtu bio Andy Warhol. Njegov studio, atelje na Manhattanu poznat kao Factory, bio je fokalna točka scene šezdesetih, mjesto gdje je stvorio velika platna s limenkama juhe i kulturnim simbolima koji su definirali pop art, i gdje su se mogli zateći svi, od Lou Reeda i Velvet Undergrounda do Edie Sedgwick. Tamo su snimljene Djevojke iz Chelseaja i drugi Warholovi klasici, i tamo je sam Warhol pomno promatrao to posve nevjerojatno doba. O njemu je napisao knjigu POPizam koja je i danas zanimljiva zbog svoje anegdotalnosti, duhovitosti i iskrenosti. Intrigantna poput najboljeg telefonskog trača, istovremeno duhovita i mudra, POPizam – koja prvi put izlazi na hrvatskom jeziku -svjedočanstvo je insajdera o dekadi koja je promijenila svijet. Američki umjetnik Andy Warhol (1927. -1987.) rođen je kao dijete rusinskih emigranta iz Slovačke. Proslavila ga je limenka s Campbellovom juhom i izjava kako će u budućnosti svatko biti slavan 15 minuta. Sam je na početku karijere uređivao izloge trgovina, pisao oglase i novinske reklame. Svijet je osvojio idejom kako je sve dopušteno, vodio se principom mnogo je lijepo, jako mnogo je jako lijepo pa tako i Coca-Cola, Marilyn Monroe, Elisabeth Taylor i električna stolica mogu biti lijepe ako se umnože dovoljno puta.

O tom razdoblju govori njegova knjiga "POPizam". Kupite knjigu Popizam autora: Andy Warhol u nakladi Naklada Ljevak. Šezdesete je pomela kulturna oluja - pop art, psihodelija, Bob Dvlan, underground filmovi - a u New This work shows the relationship between popism and feminism.

S ovom rečenicom započinje ova zanimljiva, no na trenutke zamorna knjiga koja se bavi Andy Warholom, odnosno njegovim djelom u šezdesetim godinama prošloga stoljeća. "Popizam", knjiga o Warholovim šezdesetima koju je Andy napisao zajedno s dugogodišnjom suradnicom Pat Hackett, objavljena 1980., tek je sada do nas došla u hrvatskome prijevodu. No treba reći da je "Popizam" prije 20-ak godina objavljen u Beogradu. Andy Warhol & Pat Hackett : POPizam Preporuči članak Philip Core u "Campu" navodi strategije koje su dovele do proboja pop-arta: umjetnost za narod, anti-akademizam, neo-Dada te brojne druge doktrine koje su težile rastumačiti reakciju javnosti "u do tog trenutka potpuno ignoriranim komerijalnim razvalinama našeg društva". 'POPizam' Andy Warhola i Pat Hacketta "POPizam" - svjedočanstvo insajdera o dekadi koja je promijenila svijet .

POVEZANE KNJIGE