Proljeće u Karolinentalu

Proljeće u Karolinentalu - Pavelić, Dragan | Bedriftsportalen.org Pročitajte knjigu izravno u pregledniku. Preuzmite knjigu u PDF, TXT, FB2 formatu na svoj pametni telefon. I još mnogo togabedriftsportalen.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Pavelić, Dragan
DIMENZIJA
7,80 MB
NAZIV DATOTEKE
Proljeće u Karolinentalu.pdf
ISBN
6000263764749

OPIS

Pobjednik Natječaja izdavačke kuće V.B.Z. za najbolji neobjavljeni roman 2009. godine. U romanu Proljeće u Karolinentalu, “sentimentalnoj, u dva lica ispričanoj povijesti života nevoljena kopileta, dvostrukog ubojice i lepoglavskog robijaša – posve uzorita muža, oca i građanina”, pisac nas ponovo vodi u Bosnu, zapravo u svoje rodno Sarajevo, u razdoblje koje obuhvaća životni vijek glavnog junaka (1890 – 1964). Riječ je o opsežnoj prozi koja govori o zločinu i kazni, o trpljenju i iskupljenju, o ljubavima i mržnjama, o snovima i zbilji; o različitim vjerama i kulturama, o sudaru modernog i tradicionalnog, o državama i ideologijama. Ovaj pisac veliki je zagovornik priče, a njegovo pripovijedanje, koje teče lagano i jednostavno, zapravo je slojevito i duboko promišljeno, s mnoštvom dobro oblikovanih likova i njihovih odnosa. Dragan Pavelić rođen je 1946. godine u Sarajevu. Po zanimanju je psihijatar. Bio je profesor psihologije na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu. Upoznao je svijet izbjeglica, prognanika i ratnih beskućnika, prihvatio službu zatvorskog liječnika. Sarajevska Svjetlost izdala je njegove stručne knjige “Psihodinamički pristup neurotskom karakteru” i “Ugrožena trudnoća”. Devedesetih godina počinje objavljivati i literarna djela. Od 1993. živi i radi u Zagrebu. U tom razdoblju tiskane su mu knjige: Bosanski ljetopis 1992.-1993., “Između prije i poslije”, “Sarajlije”, “Le Chapelet de Visoko” i “Priče iz Ilduzina jastuka”. Ogled ”O samoći, samovanju i usamljenost” nastao je na prijelomu literarne i znanstvene znatiželje. Roman Proljeće u Karolinentalu, nastavak je njegove spisateljske odiseje. Isprepleteno i sraslo s ljudskim sudbinama iz romana Sarajlije“, ne manje i s onima iz zbirke nazvane Priče iz Ilduzina jastuka“ – ovo je djelo dio jedne te iste književne cjeline. Ona se, u pogledu tematskom, može nazvati sarajevskom.

godine) Dragan Pavelić čitatelja vodi u Bosnu, zapravo u svoje rodno Sarajevo, u razdoblje koje obuhvaća životni vijek glavnog junaka (1890 - 1964).Riječ je o opsežnoj prozi, sentimentalno intoniranoj, u dva lica ispričanoj povijesti života nevoljena kopileta, dvostrukog ubojice i lepoglavskog robijaša ... «Proljeće u Karolinentalu» nesumnjivo je vrlo ambiciozno zamišljen roman, klasičan i 'starinski' ne samo zbog svoje fabule već i načina pripovijedanja u kojem se pripovjedna tradicija spaja i sa spoznajama moderne psihijatrije. U romanu se propituju 'velike' teme zločina i kazne, iskušenja i iskupljenja, ljubavi i mržnje, ali i ... Opis - PROLJEĆE U KAROLINENTALU.

... U romanu Proljeće u Karolinentalu, sentimentalnoj, u dva lica ispričanoj povijesti života nevoljena kopileta, dvostrukog ubojice i lepoglavskog robijaša - posve uzorita muža, oca i građanina, pisac nas ponovo vodi u Bosnu, zapravo u svoje rodno Sarajevo, u razdoblje koje obuhvaća životni vijek glavnog junaka (1890 - 1964). Dragan Pavelić - Proljeće u Karolinentalu . INFORMACIJE; SLIKE 3; PITANJA 0; Kategorija Roman "Proljeće u Karolinentalu" kojim je pobjedio na VBZ-ovom natječeju za najbolji neobjavljeni roman 2009.

POVEZANE KNJIGE