Autotopografija I

Autotopografija I - Flaker, Aleksandar | Bedriftsportalen.org PDF, TXT, FB2. ePUB. MOBI. Knjiga je napisana 2021. Potražite knjige na bedriftsportalen.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Flaker, Aleksandar
DIMENZIJA
3,74 MB
NAZIV DATOTEKE
Autotopografija I.pdf
ISBN
3549665381731

OPIS

Aleksandar Flaker, profesor književnosti, esejist, urednik i intelektualac svjetskog glasa, donosi svoju autobiografiju.Nakon brojnih teoretskih i književno-povijesnih knjiga, sjeća se djetinjstva u Poljskoj, dječaštva i prvog mladalaštva u Zagrebu tridesetih, no i toga kako kao gimnazijalac doživljava sumrak prve Jugoslavije, njemačku okupaciju i ustaški režim. To će ga odvesti u talijansku zonu u Hrvatskom primorju, a od 1943. u partizansku vojsku s kojom se kao pobjednicom vraća u Zagreb. Svezak završava sjećanjima na kratkotrajnu vojnu službu u Beogradu i Mostaru. Upravo monumentalna su poglavlja o Poljskoj Bialystoka,Łodza, Gdanska i Varšave, hommage njegovom prvom zavičaju. Godine udomljavanja i upoznavanja novoga odvijaju se pak na potki europske i jugoslavenske propasti pod udarom hitlerizma. Nastupanje kataklizme 1941.-1945., rat, nestanci ubijenih vršnjaka, ozračje tjeskobe i otpora ali i prva poratna razočaranja, u autoru međutim neće poljuljati, već učvrstiti osjećaj i mjerenje gdje je pronašao svoju pravu duhovnu i ljudsku domovinu. Time je ova knjiga veliki esej o Europi i europejizmu, i ujedno nezaobilazno svjedočenje o kulturnoj, političkoj i – privatnoj povijesti moderne Hrvatske.

Prikaži sve Pavličićeva autotopografija ili: geografija kao autobiografija // Kolo : časopis Matice hrvatske za književnost, umjetnost i kulturu, XXVI (2016), 3/2016; 66-75 (podatak o recenziji nije dostupan, prethodno priopćenje, ostalo) Autobiografija je oblik biografije, pisan u prvom licu.. U povijesti se ovaj oblik pojavio s Ispovijestima sv.

To će ga odvesti ... Aleksandar Flaker, profesor književnosti, esejist, urednik i intelektualac svjetskog glasa, donosi svoju autobiografiju. Nakon brojnih teoretskih i književno-povijesnih knjiga, sjeća se djetinjstva u Poljskoj, dječaštva i prvog mladalaštva u Zagrebu tridesetih, no i toga kako kao gimnazijalac doživljava sumrak prve Jugoslavije, njemačku okupaciju i ustaški režim.

POVEZANE KNJIGE