Volga, Volga

Volga, Volga - Jergović, Miljenko | Bedriftsportalen.org PDF, TXT, FB2. ePUB. MOBI. Knjiga je napisana 2021. Potražite knjige na bedriftsportalen.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Jergović, Miljenko
DIMENZIJA
9,92 MB
NAZIV DATOTEKE
Volga, Volga.pdf
ISBN
6158969502958

OPIS

Svakoga petka Dželal Pljevljak putuje 116 kilometara u svojoj crnoj volgi, od Splita do Livna. Odlazi u džamiju, na glavnu tjednu molitvu, i vraća se u Split. Taj put prelazi petnaestak godina, odavno mu je prešao u naviku, misli da poznaje svako drvo i svaku kuću pokraj ceste, ali ga onda, u vrijeme jedne ranojesenje snježne oluje, kakve u Bosni nisu rijetke, nevolja navrati u selo Fatume. U Fatumima će se dogoditi nešto što će promijeniti Dželalov život. Pet godina kasnije, 1993, u vrijeme najgorega rata u Bosni, neimenovani istraživač i dokumentarist pokušava rekonstruirati priču kojom se javnost opsesivno bavila u posljednjim godinama mira. On citira zagrebačke, sarajevske i beogradske novine, prisjeća se televizijskih emisija s kraja osamdesetih, razgovara sa svjedocima, u nastojanju da otkrije motive koji su naveli čovjeka da postane posljednja, ali i najveća, zvijezda u povijesti naše novinske crne kronike. Volga, Volga priča je o samoći i iskorijenjenosti. Ona je duboko intimistička, sva okupljena oko sudbine jednoga čovjeka, koju on kao mantru izgovara kad god prelazi svojih 116 kilometara, ali je istovremeno i priča o njegovoj društvenoj slici, o tome kako on izgleda dok ga se gleda sa strane i dok se o njemu, njegovoj sudbini i nesreći, ispisuju novinski članci. Kakvom se čini samoća pretvorena u članak u crnoj kronici? Novela Volga, Volga treći je dio Jergovićeva ciklusa o ljudima i automobilima. Jergović je epski pisac; on ima snage i zna pustiti da stvarnost samih predmeta i događaja priča svoju priču, zna osjetiti povijest jednoga bića ili nekoga kraja sa svim njihovim najstvarnijim pojedinostima, a to čini s odvagnutom i suzdržanom bitnošću.“ CLAUDIO MAGRISBez straha od velikih osjećaja i visokog stila, Jergović u svojim literarnim slikama prepliće nebesa i ovozemaljske jade, anđele i bijedu svakodnevnog života.“ KARL MARKUS GAUSS

More → The latest tweets from @Volga_conan Volga (ruski: Волга) je automobilski brand koji je nastao u Sovjetskom Savezu zamijenivši GAZ-M20 Pobedu 1956. godine..

Organic carboxylic acid salt containing carboxylic acid.. More → The latest tweets from @Volga_conan Volga (ruski: Волга) je automobilski brand koji je nastao u Sovjetskom Savezu zamijenivši GAZ-M20 Pobedu 1956.

POVEZANE KNJIGE