Mentalni leksikon – modeli i činjenice

Mentalni leksikon – modeli i činjenice - Erdeljac, Vlasta | Bedriftsportalen.org Zadovoljstvo nam je predstaviti knjigu , koju je napisao . Preuzmite knjigu . u PDF, TXT, FB2 ili bilo kojem drugom mogućem formatu na bedriftsportalen.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Erdeljac, Vlasta
DIMENZIJA
11,37 MB
NAZIV DATOTEKE
Mentalni leksikon – modeli i činjenice.pdf
ISBN
2010751898709

OPIS

Mentalni leksikon je “skladište“ riječi jezika koji znamo i koji učimo, to su ukupni podaci o riječima kojima se služimo. Knjiga dr. sc. Vlaste Erdeljac, Mentalni leksikon, svojevrsni je nastavak njezine prve knjige Prepoznavanje riječi. Ova knjiga predstavlja sustavni i kritički prikaz postojećih modela mentalnog leksikona, ali i njihovu povezanost sa stvarnom jezičnom uporabom. Težište knjige stavljeno je na proizvodnju govora. Tako se rasvjetljavaju područja pojavljivanja govornih pogrešaka, jezične patologije, učenja i usvajanja prvog i drugog jezika. Građa knjige ogranizirana je u 12 poglavlja uz kratki Predgovor autorice te glosar najvažnijih pojmova, popis relevantne literature i indeks najvažnijih pojmova i autora. Knjiga bi trebala poslužiti kao psiholingvistički priručnik višestruke namjene. Kao cjelina pruža cjelovit uvid u područje istraživanja mentalnoga leksikona. Usmjeri li se pažnja samo na pojedina poglavlja, knjiga može biti i dodatan izvor detaljnijih informacija u bavljenju specijalističkim psiholinvističkim temama. Temeljna pitanja na koja se nastoji odgovoriti unutar ove knjige jesu sljedeća: a) kako je leksičko znanje strukturirano u mentalnoj obradi jezika b) o kojim se jedinicama pohranjivanja jezika može govoriti i prema kojim se pravilima uređuju njihovi međusobni odnosi u tzv. mentalnom „skladištu“ riječi c) u kojim se procesima odvija jezična upotreba d) koji su aktualni modeli reprezentiranja riječi i njezina prizivanja iz leksičke memorije najprihvatljiviji. Ova je knjiga nastala na temelju interdisciplinarnih istraživanja, pa joj je i namjera da posluži širem čitalačkom krugu nego što su lingvisti i fonetičari. Svrha knjige bila bi ispunjena kada bi se njome služili jezični pedagozi, logopedi, afaziolozi i naravno, svi oni koje ta tematika zanima, a da bi im to bilo lakše, u glosaru su opsežno opisani svi osnovni termini korišteni u knjizi.

Vlasta Erdeljac. Odlomak: Ova je knjiga nastala na temelju interdisciplinarnih istraživanja, pa joj je i namjera da posluži širem čitalačkom krugu nego što su lingvisti i fonetičari.

Uvez: tvrdi, plastificirani. Stanje knjige: vrlo dobro; u unutrašnjosti dijelovi teksta istaknuti markerom i kemijskom olovkom.

POVEZANE KNJIGE