Žene i filozofija

Žene i filozofija - Čačinović, Nadežda | Bedriftsportalen.org Pročitajte knjigu izravno u pregledniku. Preuzmite knjigu u PDF, TXT, FB2 formatu na svoj pametni telefon. I još mnogo togabedriftsportalen.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Čačinović, Nadežda
DIMENZIJA
8,78 MB
NAZIV DATOTEKE
Žene i filozofija.pdf
ISBN
3060068806724

OPIS

Početkom dvadesetog stoljeća, odnosno gotovo svagdje u dvadesetim godinama toga stoljeća, studij filozofije postaje dostupan ženama. Iz biografija Hannah Arendt i Simone de Beauvoir znamo s koliko su uspjeha iskoristile izjednačavanje u pristupu znanju.Od tada se aspekti teme o ženama i filozofiji pojavljuju u punom opsegu: žene ulaze u institucionaliziranu filozofiju, žene se kritički suočavaju s poviješću filozofije, žene progovaraju vlastitim, svjesno drukčijim glasom. Izbor tekstova što slijedi pokriva, u granicama mogućeg, sve navedene aspekte. Ranija su razdoblja prikazana egzemplarnim primjerima, dok se kasnija razdoblja pokrivaju tekstovima primjerenima za studij.Ovo je svjesno feministička antologija tekstova o ženama u filozofiji, što nije tek posljedica aktivizma, nego teorijskog stava koji je moguće argumentirati.

Kultura stare Grčke začetnik je i europske kulture. Na tom se geografskom području prvi put u povijesti iz religijsko-fantastičnoga izdvojio ... Žene i filozofija Tekstualna građa, tiskana .

A one (žene) za koje se bojite da će biti nepokorne, savjetujte ih, ostavite ih u posteljama (ne prilazite im) i istucite ih; a ako vam se pokore, ne nalazite protiv njih nikakva načina (da im učinite nasilje). Antička filozofija obuhvata filozofska mišljenja i sisteme koji su se razvili na širokom mediteranskom prostoru prožetom antičkom grčkom i rimskom kulturom u periodu od 7. veka stare ere do propasti antičkog sveta početkom 6.

POVEZANE KNJIGE