Čudnovate zgode Šegrta Hlapića

Čudnovate zgode Šegrta Hlapića - Brlić Mažuranić, Ivana | Bedriftsportalen.org Pročitajte knjigu izravno u pregledniku. Preuzmite knjigu u PDF, TXT, FB2 formatu na svoj pametni telefon. I još mnogo togabedriftsportalen.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Brlić Mažuranić, Ivana
DIMENZIJA
7,8 MB
NAZIV DATOTEKE
Čudnovate zgode Šegrta Hlapića.pdf
ISBN
2617274523967

OPIS

Ovo je povijest o čudnovatu putovanju šegrta Hlapića. Hlapić je bio malen kao lakat, veseo kao ptica, hrabar kao Kraljević Marko, mudar kao knjiga, a dobar kao sunce. A jer je bio takav, zato je srećno isplivao iz mnogih neprilika. Hlapićevo putovanje bilo je isprva tako lako kao dječja igrarija, pa će čitatelji na početku ove knjige reći: “Što će Hlapiću tolika mudrost i tolika hrabrost na ovako laku putovanju? Zar on treba toliku hrabrost da povede upregnutog magarca na uzdi? Ili treba svoju mudrost da traži izgubljene guske?” No poslije je Hlapićevo putovanje bivalo sve teže i opasnije, kako to već češće biva. Pa kad čitatelji ugledaju maloga Hlapića u velikoj pogibelji i teškim neprilikama, reći će oni: “Zaista je dobro učinio Hlapić što je za svaku sigurnost ponesao sa sobom puno dobrote, mudrosti i hrabrosti kad se u ranu zoru otputio u svijet.” Pa upravo zato svršilo se na koncu sve onako kako je najbolje bilo. No zato ipak neka nitko ne pobjegne od svoje kuće. Nikomu nije tako zlo kako je bilo Hlapiću kod majstora Mrkonje, a Bog zna bi li svaki bio takve sreće na svom putu kao Hlapić. Čudit ćete se ionako, da se i po njega sve tako dobro svršilo. Sjednite dakle na prag i čitajte! Čudnovate zgode šegrta Hlapića, klasika su hrvatske dječje književnosti koju čitaju mnogi naraštaji čitatelja uživajući u zgodama šegrta Hlapića i djevojčice Gite.

raĊa još jednu kćer, Nedjeljku pa ponovno na neko vrijeme zapušta knjiţevni rad. Ponovljeno neizmijenjeno izdanje Priĉa iz davnine izlazi 1920., a Ĉudnovatih zgoda šegrta Hlapića 1923. Čudnovate zgode šegrta Hlapića.

Majstor Mrkonja ispripovijedio im je da su njega orobila dvojica razbojnika u šumi, ali jedan od njih došao ga je odvezati i time ga spasio. Kako se zvao taj čovjek koji ga je ipak spasio? crni čovjek profesor Leopold Rđavi Grga Malik Tintilinić 49. - Roman "Čudnovate zgode šegrta Hlapića" objavljen je 1913.

POVEZANE KNJIGE