Bosanski brdski konj

Bosanski brdski konj - Žiga, Telalbašić | Bedriftsportalen.org Zadovoljstvo nam je predstaviti knjigu , koju je napisao . Preuzmite knjigu . u PDF, TXT, FB2 ili bilo kojem drugom mogućem formatu na bedriftsportalen.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Žiga, Telalbašić
DIMENZIJA
4,51 MB
NAZIV DATOTEKE
Bosanski brdski konj.pdf
ISBN
6084885030244

OPIS

Malo je pasmina konja u svijetu koje su bile predmet interesovanja tolikog broja naučnih radnika, tolikog broja književnika, tolikog broja slikara i drugih umjetnika, iz čega je rezultirala obimna građa od koje je dio prezentiran u ovoj knjizi. Ostat će vječitom tajnom šta je to što je toliki broj učenih i manje učenih ljudi motivisalo da veliki dio svoga vremena, a dobar dio njih i veliki dio svoga novca, potroše na Bosanskog brdskog konja, tog malog diva izvanrednih osobina, koji je stoljećima bio i ostao vjerni pratilac bosanskog čovjeka i aktivan sudionik svih njegovih nastojanja da nekako savlada svakodnevne teškoće kojim ga život oduvijek obilato daruje. Možda se u nama javlja osjećaj koji su sebi nosili naši pradavni preci, a po kojemu je konj bio član porodice, neko sa kojim se dijelilo i dobro i zlo, neko bez koga bi život bio puno teži, a komunikacija između pojedinih, po bespućima karakterističnih i zabačenih planinskih mjesta i ostalog svijeta – skoro nemoguća. Riječima je teško opisati kakav je to osjećaj, ali kako jednom napisa jedna strastvena konjoljupka, bilo bi to nešto slično onome kada u oku konja koji korača pored nas vidimo svu ljepotu i sva blaga ovog svijeta. A možda se sve to dešavalo, kao što se i danas dešava, iz drugih, ljudskom umu nedokučivih razloga, razloga koji su davne 1926. godine rođenog umjetnika slikara Fahrudina Hrasnicu naveli da u Zagrebu, gdje je studirao slikarstvo na Umjetničkoj akademiji, upiše paralelni studij na Agronomiji, te time praktično odredi sav svoj budući život, koji je bio posvećen Arapskom i Bosanskom brdskom konju, umjesto slikarskom platnu, kistu i svjetskim galerijama. Isti razlozi tjerali su njegovog asistenta, kasnije doktora i redovnog profesora, Refika Telalbašića, da veći dio svog radnog angažmana provede, umjesto u profesorskom kabinetu, u ergelama u Borikama i Prnjavoru, proučavajući svaki bitan detalj o uzgoju konja i publikujući brojne naučne radove u časopisima širom svijeta. Na može se nikako uzeti kao slučajnost da su o Bosanskom brdskom konju odbranjene četiri doktorske disertacije te da je Bosanski brdski konj oduvijek privlačio pažnju inostranih naučnika i uzgajivača. Sve poznate primjere nije moguće u jednoj ovakvoj knjizi navesti, ali je moguće navesti činjenicu da je sve navedene ljude, kao i bezbroj drugih, vezivao zajednički osjećaj divljenja i neizmjerne ljubavi prema Bosanskom brdskom konju.

Po međunarodnoj klasifikaciji, kaže wikipedia, bosanski brdski konj spada u kategoriju ponija, pa se č... Osnovni cilj ergele Jezero je uzgoj i popularizacija bosanskih brdskih konja (bbk), kao i kvalitetna prezentacija ove rase konja u skladu sa vremenom i uslovima kakvi danas jesu kako u BiH tako i šire. Konji na OLX.ba - prodaja i potražnja, novi i polovni artikli u kategoriji Konji iz cijele Bosne i Hercegovine. Bosanski brdski konj jedina je bosanskohercegovačka autohtona pasmina. Organizirani uzgoj počinje 1929.

Mi sanjamo dan kada će bosanski brdski konj postati statusni simbol, a postepeno idemo u tom smjeru", kazala je Mezbur. Bosanski brdski konj rijetka je i izuzetno izdržljiva vrsta konja. U BiH, državi koja ne vodi računa niti o ljudima, ta plemenita životinja na rubu je izumiranja.

POVEZANE KNJIGE