Oko za ljepotu – fotomonografija Ivana Balića Cobre

Oko za ljepotu – fotomonografija Ivana Balića Cobre - Balić, Ivan | Bedriftsportalen.org Pročitajte knjigu izravno u pregledniku. Preuzmite knjigu u PDF, TXT, FB2 formatu na svoj pametni telefon. I još mnogo togabedriftsportalen.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Balić, Ivan
DIMENZIJA
12,23 MB
NAZIV DATOTEKE
Oko za ljepotu – fotomonografija Ivana Balića Cobre.pdf
ISBN
9738952584011

OPIS

Cobra nikada nije bio fotograf drastičnih prizora. On je izbjegao fotografiranje krvavih scena, na njegovim slikama neće se vidjeti gnjev, bijes i pokreti masa. Međutim, ako se pažljivije zagledamo u stranice ove knjige, ako uspijemo Cobrine fotografije smjestiti u vrijeme u kojima su nastajale, primijetit ćemo u kojoj mjeri one, s gotovo šokantnom preciznošću, bilježe društveni trenutak u kojemu su na­stajale. Skoro bi se moglo reći da vidimo ono što su svojim očima gledale njegove ljepotice u danima i mjesecima prije nego što će ih zaustaviti i zalediti Cobrin objektiv. Eto, taj dojam, taj duh vremena sa Startovih duplerica, s modnih revija i fotografija za kalendare, potvrda su koliko je precizno i dosljedno ovaj fotograf ispunjavao uski prostor svoje kreacije. Ono što bi drugome bilo preusko, njemu je bilo sasvim dovoljno. Ivan Balić Cobra bio je jedan od pionira hrvatske rock glazbe. Svirao je u vrijeme kada je sve to bila samo čaga, zabava i radost, u vrijeme kada je rock’n’roll bio provokacija natmurenim i preozbiljnim idealima vremena. To je bilo vrijeme kada se prolaznošću borilo protiv vječnosti, vrijeme kada je hedonizam bio suprotstavljen idealima revolucije. Zapravo, nikakvog tu suprotstavljanja nije bilo, nego su oni drugi, oni koji su bili protiv, mislili kako se mladež tu nekome suprotstavlja. E, nešto od tog vedrog poleta i lakoće, od te vječne mladosti ranoga rocka, kao da je ostalo u Cobrinom fotografskom oku. On ničim ružnim i teškim nije želio opteretiti zajedničku sliku svijeta. U ovoj knjizi pokazuje kako su ljudi jednom bili lijepi. Iz predgovora Miljenka Jergovića

Fotografije munja, prirode i portreta nastale kroz objektiv ovog mladog samoukog fotografa našle su tako put do časopisa „Practical Photography" i „Masterclass Magazines ... Na fotografiji "Zlatna dolina" je uhvaćen i u džepu ponesen krajolik prelijepe Bjelašnice. U tom trenutku, kazala je Čorbo, nije ni slutila da će je publika u... bib.irb.hr izdanje "The World in 2010." za tržište Srbije.

05., nedjelja 20 00h Hotel Arcotel, Branimirova 29, Zagreb CLOSING PARTY, Promocija monografije Ivana Balića Cobre „Oko za ljepotu" VBZ 16. 05., petak od 17 do 19h Cinestar Novi Zagreb, Avenija Dubrovnik 16, Zagreb FASHION BUVLJAK WELLA FASHION WEEK ZAGREB zatvorit će promocija monografije Ivana Balića Cobre „Oko za ljepotu", 11.05.

POVEZANE KNJIGE