Rađanje hispanskoameričkog svijeta

Rađanje hispanskoameričkog svijeta - Polić Bonić, Mirjana | Bedriftsportalen.org PDF, TXT, FB2. ePUB. MOBI. Knjiga je napisana 2021. Potražite knjige na bedriftsportalen.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Polić Bonić, Mirjana
DIMENZIJA
11,84 MB
NAZIV DATOTEKE
Rađanje hispanskoameričkog svijeta.pdf
ISBN
5912066796386

OPIS

Namjera urednika i autorice ove knjige bila je pružiti hrvatskom čitateljstvu sažet prikaz razvitka društva i kulture Hispanske Amerike od europskog otkrića Novog Svijeta do kraja XIX. stoljeća. U hrvatskom kulturnom prostoru postoji potreba za knjigom za kojom bi zainteresirano čitateljstvo, kao i stručnjaci u pojedinim humanističkim i društvenim dicsiplinama, mogli posegnuti požele li se uputiti u tijek događaja i procesa koji su rezultirali „velikim zemljopisnim otkrićima“, ostvarenim pod španjolskom zastavom u XVI. i idućim stoljećima te u složeni proces uspostave španjolskih prekomorskih potkraljevstava i razvitka hispanskoameričkih društava. U knjizi je obrađeno razdoblje od prvog Kolumbova putovanja 1492. do godine 1900., odnosno do početka XX. stoljeća. Kada je riječ o dijelu svijeta i jezičnoj zajednici koju zovemo hispanskoameričkom, najprije nam se nameće pitanje samog naziva: naime, Ameriku (bolje reći Amerike) španjolskog govornog izričaja nazivamo ili Hispanskom ili pak Latinskom Amerikom. Vrlo se često ta dva pojma poistovjećuju sa zemljopisnim pojmom Južna Amerika. No, Hispanska je Amerika, dakle, prostor koji se proteže na dva kontinenta, Južnoj i Sjevernoj Americi, i na kojem živi više od tristo milijuna ljudi. Ujedinjuje ga španjolski jezik koji je ili jedini nacionalni i službeni ili jedan od dva nacionalna i službena jezika 18 hispanskoameričkih zemalja. U Hispansku Ameriku ne ubraja se, dakle, Brazil, najveća zemlja u Južnoj Americi u kojoj se govori portugalskim jezikom jer je ta država nastala nakon portugalske kolonijalne vlasti nad tim područjem. Hispansku Ameriku ujedinjuje i kulturna i društvena tradicija, prenesena iz europskog hispanskog svijeta (Španjolske), prevladavajuća rimokatolička vjera te velika kulturna miješanost, odnosno suživot rasa i kultura kakav ne postoji nigdje drugdje u svijetu. Ova knjiga želi prikazati ključne procese razvitka kulture i civilizacije, odnosno oblikovanje hispanskoameričkog društva. Prvi zamišljeni korisnici ovog izdanja jesu studenti hispanistike. Međutim, vjerujemo da će ono biti korisno i studentima ostalih humanističkih i društvenih disciplina kao i svima onima koji se požele upoznati s nekim od oblika života Hispanske Amerike.

u 13:00 satiu "Zlatnoj dvorani" Hrvatskog instituta za povijest, Opatička 10, Zagreb. Item type Current location Collection Call number Copy number Status Notes Date due Barcode Item holds; Knjiga Knjižnica FFZG Toggle navigation ... Mirjana Polić Bobić: „Rađanje hispanskoameričkog svijeta". Naklada Ljevak, Zagreb 2008.

Za druga značenja, pogledajte Kuba (razdvojba).: Republika Kuba je država i otok, otočje, koja se nalazi okružena Meksičkim zaljevom, Karipskim morem i Atlanskim oceanom.Okružena je sa Sjedinjenim Američkim Državama i Bahamima na sjeveru, Meksikom na zapadu, Kajmanskim otočjem i Jamajkom na jugu te Haitijem na jugoistoku. 2 Mirjana Polić Bobić, Rađanje hispanskoameričkog svijeta, Naklada Ljevak, Zagreb, 2007, str. 31.

POVEZANE KNJIGE